Boris Johnson ha anunciat aquest dijous la seva dimissió com a primer ministre del Regne Unit i com a líder del partit conservador, després de l'onada de renúncies que s'ha produït dins el seu propi gabinet durant els últims dies. No obstant això, el 'premier' britànic seguirà al capdavant del càrrec fins que la formació esculli un nou líder. "El procés per triar aquest nou líder comença ara", ha dit el mateix Johnson en una compareixença pública davant el 10 de Downing Street. Durant la seva intervenció, el dirigent també s'ha mostrat "orgullós" dels objectius assolits pel seu govern i ha agraït la tasca del seu executiu, reconeixent alhora que "a la política ningú és indispensable".

En un discurs que ha durat sis minuts, Johnson ha començat anunciant la seva dimissió, forçada per la dimissió en bloc d'una cinquantena de membres –ministres, secretaris i alts càrrecs- del seu gabinet. "El partit conservador ha decidit que ha de tenir un nou líder i, conseqüentment, un nou primer ministre", ha assenyalat.

De fet, el primer ministre ha confessat que durant els últims dies havia intentat convèncer diversos membres del seu partit que un canvi de govern en un escenari com l'actual "seria complicat", fent menció a la guerra d'Ucraïna i a l'escala de preus al Regne Unit. No obstant això, ha assenyalat que en política "ningú és indispensable" i ha assegurat que el sistema serà capaç de produir "un altre líder brillant" i "amb capacitats per tirar endavant el país".

Precisament sobre aquesta qüestió, Johnson ha manifestat que qui acabi sent designat com a nou 'premier' podrà comptar amb tot el seu suport. Per ara, Johnson seguirà al capdavant de l'executiu fins que es produeixi el relleu definitiu. "Els interessos dels britànics estaran servits i el govern continuarà", ha expressat, tot indicant que els detalls i el calendari per escollir un nou primer ministre es detallaran la setmana vinent.

Les fites de Johnson

Durant la seva intervenció, el fins ara primer ministre del Regne Unit també ha fet un repàs dels grans èxits assolits durant el seu mandat. Johnson ha fet esment al Brexit, a la gestió de la pandèmia –fent un agraïment especial als treballadors del sistema públic de salut NHS-, a la distribució de les vacunes al país i al fet de liderar l'acció d'Occident en l'agressió de Rússia contra Ucraïna.

A més, ha agraït "l'enorme suport" que va rebre el seu partit en les eleccions del 2019, on els conservadors van obtenir una victòria per una àmplia majoria sobre els laboristes.

Al final de la seva compareixença, Johnson ha afegit que part de la ciutadania se sent "alleugerida" i una altra "decebuda" per la seva dimissió, i ha reconegut que el seu sentiment és de "tristesa" per haver deixat "la millor feina del món". No obstant això, ha volgut tancar la seva intervenció amb un missatge d'optimisme, assegurant que "malgrat els temps foscos, el futur del Regne Unit és daurat".