El líder de l'organització terrorista Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ha mort en un atac de dron a l'Afganistan, segons ha confirmat aquest dilluns a última hora el president dels Estats Units, Joe Biden, des de la Casa Blanca.

"Els meus compatriotes americans, el dissabte, sota la meva direcció, els Estats Units va concloure amb èxit un atac aeri a Kabul, l'Afganistan, que va matar al líder d'Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri", ha anunciat el mandatari estatunidenc en una roda de premsa celebrada a les 1.30 hora peninsular espanyola.

Biden ha explicat que el líder del "grup terrorista" va ser el número dos del llavors dirigent d'Al-Qaeda, Bin Laden. "(Al-Zawahiri) va ser el número dos de Bin Laden durant els atacs terroristes de l'11S, va estar profundament implicat a organitzar l'atemptat en el qual van morir 2.977 persones fa un parell de dècades", ha detallat el president estatunidenc.

"Des que els Estats Units va impartir justícia contra Bin Laden fa 11 anys, Al-Zawahiri ha estat el líder d'Al-Qaeda, l'encarregat de coordinar totes les branques del grup terrorista al voltant del món", ha matisat Biden.

En aquest sentit, l'inquilí de la Casa Blanca ha advertit a "aquells que intentin fer mal" al país nord-americà que, "no importa el temps que requereixi, no importa on t'amaguis, si ets una amenaça per a la nostra gent, els Estats Units et trobarà".

"Després de buscar incansablement a Al-Zawahiri durant anys sota els mandats dels presidents Bush, Obama i Trump, la nostra comunitat d'intel·ligència va localitzar Zawahiri a principis d'aquest any. S'havia mudat al centre de Kabul per reunir-se amb membres de la seva família propera", ha detallat el cap d'Estat dels Estats Units, que va autoritzar "un atac de precisió que el trauria del camp de batalla d'una vegada per sempre".

La compareixença del mandatari dels Estats Units s'havia anunciat amb motiu de compartir informació sobre "una operació antiterrorista reeixida" contra Al-Qaeda a l'Afganistan, segons ha informat la Casa Blanca.

"Aquest cap de setmana els Estats Units ha desenvolupat una operació antiterrorista a l'Afganistan contra un important objectiu d'Al-Qaeda. L'operació ha tingut èxit i no hi ha víctimes civils", ha indicat minuts abans de l'anunci de Biden un alt càrrec governamental citat per la CNN.

L'Acord de Doha

El secretari d'Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha assegurat que la presència d'Ayman al-Zawahiri a Kabul suposa una violació greu de l'Acord de Doha, que estipulava la retirada de totes les tropes estatunidenques i de l'OTAN de l'Afganistan, a canvi que els talibans evitessin que Al-Qaeda operés a les seves zones de control.

"En albergar al líder d'Al-Qaeda a Kabul, els talibans han violat greument l'Acord de Doha en el qual van reiterar les seves garanties al món que no permetrien que els terroristes utilitzessin el territori afganès per amenaçar la seguretat d'altres països", ha expressat Blinken en un comunicat compartit pel Departament d'Estat.

Així mateix, el secretari d'Estat ha sostingut que els talibans també han traït al poble afganès, així com el seu propi desig de reconeixement i normalització amb la comunitat internacional.

"Davant la falta de voluntat o la incapacitat dels talibans per complir amb els seus compromisos, continuarem donant suport al poble afganès amb una sòlida assistència humanitària i advocant per la protecció dels seus Drets Humans, especialment els de les dones i les nenes", ha advertit. D'altra banda, Blinken ha afirmat que, amb la mort d'Al-Zawahiri, el Govern ha complert el seu compromís de continuar protegint el país.

El secretari d'Estat ha subratllat que l'Administració Biden ha pogut fer-ho en aquest cas i estarà en condicions de continuar fent-ho en el futur. "El món és un lloc més segur després de la mort d'Al-Zawahiri, i els Estats Units continuarà actuant amb determinació contra els qui amenacen el nostre país, al nostre poble o als nostres aliats i socis", ha afegit.

Un alt funcionari consultat per CNN ha assegurat que figures importants entre l'Executiu talibà tenien coneixement de la presència d'Al-Zawahiri i fins i tot van prendre mesures per ocultar la seva presència després de l'atac reeixit del dissabte, ressituant ràpidament a la família --inclosos la seva filla i els seus fills--.

L'Acord de Doha, signat el 29 de febrer de 2020, s'emmarca després dels atemptats de l'11 de setembre de 2021, ja que l'Afganistan dels talibans era una de les bases d'Al-Qaeda.

Els talibans condemnen l'atac

El portaveu del Govern talibà de l'Afganistan, Zabihullah Mujahid, ha condemnat aquest dilluns l'atac dut a terme per drons estatunidencs, i ho ha qualificat de "clara violació" de l'Acord de Doha.

"Les agències de seguretat i intel·ligència de l'Emirat Islàmic han investigat l'incident i han trobat que l'atac va ser realitzat per drons estatunidencs. L'Emirat Islàmic de l'Afganistan condemna enèrgicament aquest atac amb qualsevol pretext i ho qualifica de clara violació dels principis internacionals i de l'Acord de Doha", ha declarat Mujahid, segons un comunicat del Govern afganès.

En aquest sentit, el portaveu talibà ha insinuat que "tals accions són una repetició de les experiències fallides dels últims 20 anys", i ha assegurat que repercuteixen negativament als interessos dels Estats Units, l'Afganistan i la regió. "Repetir tals accions danyarà les oportunitats disponibles", ha dit Mujahid.