La picada d’ullet a Espanya en la coronació de Carles i Camil·la que ningú va veure

Els reis Felip i Letizia van ser els únics membres de la família reial espanyola que van anar a la coronació

Els dos cavalls amb les vetes amb els colors de la bandera d'Espanya

Els dos cavalls amb les vetes amb els colors de la bandera d'Espanya / El Periódico

Redacció

El Regne Unit va culminar, aquest plujós dissabte, 6 de maig del 2023, un relleu històric en la monarquia britànica. Carles III va veure complert el seu destí als 74 anys i va ser coronat rei en una fastuosa cerimònia a l’ abadia de Westminster carregada de la pompa de les grans ocasions, però que va ser més curta i austera que l’últim precedent, fa 70 anys. Un acte del qual van ser testimonis uns 2.200 convidats d’arreu del món, entre ells, un centenar de caps d’Estat, i milers de persones al centre de Londres, i amb el qual es va solemnitzar, vuit mesos després de la mort d’Isabel II, l’inici d’una nova era en la institució.

El ritu a l’interior de Westminster va reproduir una cerimònia que es remunta a l’any 973, però també va incloure alguns canvis amb què Carles ha volgut marcar el principal objectiu del seu regnat: la modernització d’una institució que molts veuen poc conforme amb els temps actuals i amb un suport minvant entre la població.

I durant la pomposa cerimònia, la bandera d’Espanya va ser molt present durant el recorregut dels reis d’Anglaterra tot just sortir del palau de Buckingham fins a arribar a l’abadia de Westminster. En concret, dos dels cavalls de la Guàrdia Reial que escortaven la carrossa ‘Diamond Jubilee’ portaven la seva muntura enrivetada amb els colors vermell i groc. A què es deu?

Tot es deu a un motiu històric que es remunta al 31 de maig del 1906, fa gairebé 120 anys, dia en què Alfons XIII, Rei d’Espanya, va contraure matrimoni amb Victòria Eugènia.

Aquell dia, Alfons XIII va ser nomenat coronel honorari de la Guàrdia Reial Anglesa, una cosa que es va traduir a partir de llavors en la presència obligatòria de la bandera d’Espanya al rivet de l’oficial de la guàrdia.

No és la primera vegada que la bandera espanyola és present en un acte oficial de la Casa Reial Anglesa, ja que durant el Jubileu de Platí de la reina Isabel II, també van poder observar-se els colors de la bandera espanyola.

Els reis Felip i Letizia van ser els únics membres de la família reial espanyola que van anar a la coronació. En aquesta ocasió no hi van assistir ni el rei Joan Carles ni la reina Sofia –a diferència del funeral de la reina Isabel II–, ni tampoc la princesa Elionor. El cap d’Estat va arribar a l’abadia vestit amb l’uniforme de capità general de l’Exèrcit de Terra, i la reina Letizia va triar un vestit rosa de la dissenyadora Carolina Herrera.