Brussel·les proposa duplicar les penes de presó contra el tràfic de migrants per evitar entrades irregulars a la UE

La Comissió també vol harmonitzar les definicions dels delictes i subratlla la importància de no criminalitzar les ONG

La comissària d'Afers Locals, Ylva Johansson, durant la presentació de la proposta per regular la distribució d'armes de foc a la Unió Europea

La comissària d'Afers Locals, Ylva Johansson, durant la presentació de la proposta per regular la distribució d'armes de foc a la Unió Europea / Unió Europea

Albert Cadanet (ACN)

La Comissió Europea proposa duplicar les penes de presó contra el tràfic de migrants per evitar entrades irregulars a la Unió Europea i combatre les màfies que faciliten arribades sense autoritzacions. En un comunicat publicat aquest dimarts, l'executiu detalla que els casos que acabi amb víctimes mortals seran sancionats amb penes de presó de fins a 15 anys, per sobre els 8 anys que hi ha actualment. En paral·lel, Brussel·les vol harmonitzar les definicions als vint-i-set dels delictes i, alhora, subratlla la importància de no criminalitzar les ONG que es dediquen a tasques de rescat. Segons dades facilitades per la Comissió, les xarxes de tràfic de persones obtenen uns beneficis de fins a 6.000 milions d'euros anuals.

La proposta presentada aquest dimarts pretén actualitzar el marc legislatiu que regula la migració, fixant unes normes "mínimes" per fer front a les entrades irregulars. En primer lloc, la Comissió apunta que cal una definició "més clara" del que es pot considerar una ofensa criminal, centrant-se en aquelles activitats motivades pel benefici econòmic il·lícit o les que poden provocar danys a les persones. En aquest sentit, Brussel·les també vol intervenir els actors que fan publicitat dels seus crims a través de les xarxes socials i altres eines digitals.

També s'incrementen les penes de presó i es demana als estats que concedeixin a les autoritats nacionals respectives les ajudes "adequades" per assegurar una prevenció, investigació i persecució de les màfies que sigui "efectiva".

En la mateixa línia, els vint-i-set hauran de fer un recull de dades i emetre informes estadístics per tenir un major control de la situació i accelerar la resposta davant de nous casos.

La jurisdicció, segons la proposta de la Comissió, també s'aplicaria en aquells casos en què vaixells s'enfonsin en aigües internacionals i en aquells en què les embarcacions estiguin registrades en algun estat membre. Per altra banca, les activitats que duen a terme les ONG de rescat, així com els mateixos migrants, "no haurien de ser criminalitzats", destaca l'executiu.

Per la comissària d'Interior, Ylva Johansson, aquesta proposta permetrà a l'Europol ser "una part central de la lluita contra el tràfic de migrants". "Treballarà amb altres agències com Frontex, Eurojust i les autoritats d'altres estats membres", ha afegit. "La nostra proposa també endurirà les penes i deixarà més clara la definició de què constitueix un crim", ha conclòs.

El text es negociarà a partir d'ara amb el Parlament Europeu i els diferents estats membres.