Biden i Trump segellen la nominació dels seus partits i s'encaminen a una segona disputa per la presidència dels EUA

El demòcrata i el republicà obtenen suports suficients en les primàries, però no seran candidats oficials fins a l'estiu

El president dels Estats Units, Joe Biden, en una imatge a la Casa Blanca

El president dels Estats Units, Joe Biden, en una imatge a la Casa Blanca / White House

ACN

El president dels Estats Units, Joe Biden, i l'expresident Donald Trump s'han assegurat dimarts la nominació dels seus respectius partits per ser candidats a la presidència del país després d'obtenir suports suficients en diversos estats. Segons avancen mitjans com la CNN o la CBS, Biden i Trump han guanyat les primàries a Washington, Geòrgia i Mississipi. Així, el demòcrata i el republicà s'encaminen ja a la segona disputa electoral per la presidència dels EUA. "És el moment de triar", ha dit Biden en un vídeo a X, on s'ha presentat com a defensor de la democràcia i la llibertat. També a les xarxes socials, Trump ha acusat Biden de ser "el pitjor president dels Estats Units": "La nostra nació pateix un greu declivi".

Amb un cúmul de causes judicials pendents, tant pels seus negocis privats com pel seu rol en l'assalt al Capitoli del 2021, Trump aspira a recuperar la Casa Blanca i pretén plantejar les eleccions presidencials del novembre com una revenja contra el president Joe Biden, que va guanyar els últims comicis fent fora al magnat. Trump ha demanat el vot als republicans per "recuperar la veu" que "l'establishment de Washington" els hi va prendre.

Calendari electoral

Tot i que els candidats definitius normalment ja s'anuncien a la primavera, oficialment no es declaren fins a les convencions de cada partit a l'agost, on també es tria l'aspirant a la vicepresidència. A partir de setembre comença la campanya electoral i la votació el 5 de novembre. La presa de possessió del guanyador serà el 20 de gener, després de la validació dels resultats.