Milicians russos contraris a Putin prenen un poble pròxim a Ucraïna

Els insurgents asseguren haver entrat a Tetkino / L’atac obliga les autoritats de la regió de Kursk a tancar les escoles

Un home passa pel costat de cartells al carrer, a Sant Petersburg. | OLGA MALTSEVA / AFP

Un home passa pel costat de cartells al carrer, a Sant Petersburg. | OLGA MALTSEVA / AFP / ÀLEX BUSTOS

Àlex Bustos

Russos que van agafar el camí de les armes contra Vladímir Putin van travessar ahir la frontera entre Ucraïna i el seu país i fins i tot afirmen tenir sota el seu control un dels pobles de la regió de Kursk, Tetkino. Aquesta localitat de l’oest de Rússia hauria estat ocupada per les forces esmentades mentre es produïa una de les operacions ucraïneses més grans de drons des de l’inici de la guerra.

"El poble de Tetkino, a la regió de Kursk, està tot controlat per les forces d’alliberament russes", va declarar a Telegram l’anomenada Legió de la Llibertat de Rússia. Aquest atac va obligar les autoritats de Kursk, la capital homònima de la regió, a tancar les escoles per aquests atacs. Segons Moscou, ja s’haurien repel·lit aquestes milícies que van entrar des d’Ucraïna.

El Ministeri de Defensa rus havia indicat prèviament que les forces de Moscou "van impedir un intent del règim de Kíiv" d’avançar a Kursk i a la regió de Bélgorod, igualment fronterera. Segons el ministeri castrense, el primer intent d’incursió es va produir a les tres del matí. En una actuació conjunta de l’Exèrcit i de l’FSB (els serveis secrets russos), el Kremlin va assegurar que hauria matat desenes de soldat ucraïnesos i destruït desenes de vehicles blindats. Aquest atac es produeix amb les eleccions presidencials russes a la cantonada, on s’espera que el règim es legitimi sense cap possibilitat per a l’oposició.

Hores més tard, el governador de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, va comunicar que un dron ucraïnès va colpejar l’ajuntament de la ciutat homònima i va causar dos ferits. El Ministeri rus de Defensa va reportar un segon intent d’incursió des d’Ucraïna a la localitat de Tetkino, i va dir que l’atac va ser repel·lit. "Tots els atacs ucraïnesos van ser repel·lits. L’enemic va ser colpejat amb caces, coets i artilleria", va emfatitzar. Des de Kíiv un portaveu de la intel·ligència militar ucraïnesa, Andrii Iusov, va assegurar a la premsa local que aquests voluntaris russos de la Legió de la Llibertat de Rússia actuen "de forma absolutament autònoma" i no compten amb directrius ucraïneses.

Atac múltiple

Simultàniament, un altre grup paramilitar pro Kíiv, el Cos de Voluntaris Russos, també es va atribuir haver efectuat atacs transfronterers i va publicar un vídeo amb visió nocturna en el qual els seus combatents participaven en un enfrontament a trets.

No és la primera vegada que aquestes milícies protagonitzen incidents semblants, ja que el maig i el juny del passat 2023 ja van assegurar haver travessat la frontera. El més mortífer de llavors va ser el que va tenir lloc a Xebékino, a la regió de Bélgorod.

Hores abans de divulgar-se els atacs fronterers, dos dipòsits de combustibles van ser atacats amb drons a Oriol i Kstovo, dues ciutats russes situades respectivament a 160 i a 800 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, van informar els governadors regionals. Els dos atacs van provocar incendis en els dipòsits. D’altra banda, Rússia va assegurar que les seves forces van capturar la localitat de Nevelske, a la regió oriental ucraïnesa de Donetsk, on Moscou ha realitzat avenços importants les últimes setmanes.