La comarca no és una finalitat en si mateixa, sinó una eina per salvar el Consorci del Moianès i tots els serveis que ofereix. Aquesta és la idea que va reiterar l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, en la primera de les conferències que els deu batlles faran per donar a conèixer el projecte de la comarca a la ciutadania.

L'acte va tenir lloc divendres a les vuit del vespre a l'Auditori Sant Josep de Moià, on van acudir més d'un centenar de persones, la majoria del mateix municipi. De la vintena d'assistents que Regió7 va entrevistar tots tret d'un volen la comarca. Les discrepàncies rauen en la necessitat o no de celebrar una consulta, proposta que va avançar aquest diari i que la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, traslladarà als deu batlles del Moianès en una reunió convocada a Granera divendres vinent.

Entre els assistents es comptaven els alcaldes de Calders, Granera, l'Estany i Santa Maria d'Oló, i també regidors d'altres municipis. Guiteras, qui va ser l'únic conferenciant, reconeix que fins ara no s'havia fet una explicació "tan pedagògica i oberta" del que comportarà la constitució de la nova administració.

El principal argument a favor del Moianès és donar continuïtat a la tasca del Consorci, amenaçat per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local impulsada pel govern espanyol.

Aquesta estableix que els consorcis han d'adscriure's a un ens administratiu abans del 2015. "Qualsevol dia podem rebre una carta

dient-nos que el NIF del Consorci s'ha donat de baixa i que passa a formar part de l'Ajuntament de Moià", alerta Guiteras. En aquest

supòsit, l'organisme no tindria les competències per seguir oferint serveis com el d'ocupació ni tampoc treballar als nou municipis restants del Moianès.

Guiteras també va insistir en les poques novetats que a la gent li suposarà en el seu dia a dia la formació de la nova administració. Serveis judicials, per exemple, depenen de la comarca. "Heu anat mai al Consell Comarcal? Jo fins que no vaig ser alcalde no sabia ni on era", va dir.