Callús va reviure ahir l'orgull col·lectiu que ara fa un any va veure reforçat com a poble després de resistir les càrregues policials en el referèndum de l'1-O. Més de 200 veïns van rememorar anit aquella gesta, el mateix dia i al mateix lloc, al parc de davant l'escola Joventut, on ahir es va descobrir una placa amb el nom de Primer d'Octubre de 2017.

Va ser un acte «d'emocions i sentiments» que expressaven quatre veïnes que van ser testimoni de les càrregues policials (en alguns casos les van patir directament): Maite Lladós, Maribel Barceló, Íngrid Vilanova, i l'advocada Sílvia Carmona. Entre les quatre van anar construint un relat que resumia el que va passar en aquella escola aquell primer d'octubre, posant de manifest que «vam ser un poble decidit, combatiu i alegre» disposat a votar, i davant l'actuació policial «vam resistir com vam poder, i vam guanyar, perquè els nostres vots van ser la nostra victòria». I és a partir d'aquella experiència «que avui ens sentim més orgullosos que mai del que vam fer». Van recordar l'u d'octubre «com la llavor de la llibertat, i com el dia que vam començar a caminar cap a la victòria com a poble».

Tot i que no va ser present a l'acte, un cinquè testimoni va explicar en una carta l'experiència viscuda aquell u d'octubre. És Jordi Ubach, un nouvingut al poble «orgullós de ser de Callús», que quan es disposava a votar, ara fa un any, va aixecar sospites entre veïns que el confonien amb un possible «poli infiltrat». Però no ho era, i en la carta expressava amb orgull el fet d'haver estat dels que es van posar a la porta d'accés per impedir que s'enduguessin les urnes.

Abans de descobrir la placa, l'alcalde de Callús, Joan Badia, va dir que aquella experiència «ens ha fet un poble més fort», i va reclamar «coratge, unitat i intel·ligència col·lectiva» per fer front «a les adversitats que vindran».

L'acte va acabar amb música, mentre els assistents col·locaven flors a la tanca de l'escola per renovar les que s'havien fet velles.