08 de març de 2019
08.03.2019
Regió7

La plataforma confia que l'aturada del POUM de Sant Fruitós obri una etapa de «diàleg i debat»

Salvem el Pla de Bages insisteix que demanarà la protecció de les àrees que han estat l'objecte principal de discussió del pla urbanístic proposat

08.03.2019 | 00:09
Un moment del ple extraordinari de dimecres, en què finalment es va retirar el punt d'aprovació del POUM

La Plataforma Salvem el Pla de Bages, sorgida com a front social crític amb el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que plantejava l'actual equip de govern de Sant Fruitós (Gent Fent Poble i PSC), celebra en un comunicat que ha fet públic que l'executiu local retirés l'aprovació inicial d'aquest document del ple que es va convocar per a dimecres, i que s'hagi posposat per a després de les eleccions municipals (decisió que aquest Regió7 ja explicava en l'edició d'ahir). El col·lectiu considera aquest gest «un pas enrere necessari» per «poder encetar un període de diàleg i debat amb l'equip de govern de Sant Fruitós i amb les altres forces polítiques per assolir un consens sobre la plana agrícola i forestal que tant el poble com els municipis veïns necessiten».

Tanmateix, en el seu comunicat la plataforma també ha deixat clar ja d'entrada que insistirà a demanar «la protecció de les àrees que han estat l'objecte principal de discussió per tal d'evitar futurs intents de malmetre l'entorn natural i la biodiversitat del Pla de Bages».

L'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, va manifestar en la intervenció que va fer en el ple i també en acabat que aquestes àrees són aspectes de caràcter «supramunicipal» que estan avalades i fins tot «proposades» per la Generalitat, i en aquest sentit exposava que «de ben segur que som davant d'una proposta que més ben explicada per part de totes les administracions i de la mà de la plataforma, pot ser entesa millor». I que per aquests motius l'equip de govern va presentar la proposta de fer una consulta popular sobre les àrees d'interès ter-ritorial «a fi que esdevingui la voluntat ciutadana».


Més enllà de la plataforma

Tanmateix, Batanés també va afirmar després del ple que la irrupció de la plataforma Salvem el Pla de Bages no ha estat l'element determinant per posposar l'aprovació inicial del POUM: «La plataforma és un element més, però no ha estat ni el principal ni el determinant. El determinant ha estat el diàleg amb els grups municipals, que són els que representen el conjunt de la ciutadania pels vots que els han escollit».

Uns grups municipals, els de l'oposició (PDeCAT i ERC), que tal com explicava aquest diari en la seva edició d'ahir, haurien votat en contra de l'aprovació inicial del pla urbanístic si no s'hagués retirat de l'ordre del dia del ple municipal. Ahir, tots dos grups van pronunciar-se en sengles comunicats.

El PDeCAT (ara Junts per Sant Fruitós) deixava clar que «partim de la base que la proposta que s'ha escollit de l'avanç de POUM no era la que el nostre grup municipal hauria tirat endavant», però que, «tot i així, hem fet l'esforç de participar en totes les reunions a les quals se'ns ha convocat, on hem participat de forma activa intentant aportar solucions i millores significatives». El grup retreu «el temps que s'ha tardat a elaborar la proposta definitiva i el poc temps que hem tingut per poder consensuar temes», i assegura que «s'ha fet més feina en referència amb el consens i a les propostes durant l'últim mes que en els darrers 4 anys». El PDeCAT ha incidit que el futur POUM ha de ser fruit «del consens de tots els grups o d'una àmplia majoria», d'un procés participatiu efectiu «recollint les diferents sensibilitats», d'una «escolta activa de la resta de grups municipals» i d'un procés de transparència.


Contraris «al model»

D'altra banda, ERC valorava que el fet que ara s'hagi posposat l'aprovació «obre una oportunitat de millorar el document i, sobretot, de buscar el consens entre tots els grups polítics, afavorint la informació i la participació ciutadana, i al cap i a la fi fer un planejament millor per a tots els santfruitosencs». Els republicans deixen clar, però, que «la planificació de les zones de creixement previstes al POUM no responen al model de poble sostenible i respectuós amb el medi que ERC defensa», i que les «reserves de sòl proposades per l'equip de govern, i que han anat canviant de nom en els darrers dos mesos en un intent de dissimular-les a l'opinió pública, són absolutament innecessàries per al nostre municipi i perjudiquen la qualitat de vida dels veïns».

ERC sosté que «ens vam oposar frontalment, des de l'inici i en tot moment, a l'aprovació d'aquestes reserves de sòl, i seguim amb el mateix criteri».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya