Amb vint edicions a l'esquena la Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra s'ha consagrat com un dels grans esdeveniments festius de la diada de Tots Sants. Una multitud de visitants d'arreu del país han passat aquest divendres pel petit poble bagenc convertit en un gran escenari, on les històries de bruixeria viscudes al Lluçanès al segle XVII han ressonat amb força. La jornada, que ha rebut un degoteig constant de visitants, ha omplert els petits i estrets carrers del nucli antic de parades d'artesania i productes relacionats amb l'esoterisme, el tarot, les bruixes i tota la màgia que les envolta.

A mig matí ja era difícil fer-se un lloc per passejar i veure les primeres representacions. Enguany, com a novetat, a l'escenari principal de la plaça de l'Església s'hi han sumat dos nous espais amb noves escenes teatrals. El parc dels Castanyers ha acollit l'escenificació de llegendes de bruixes com la de Casaponsa de Sagàs. Tot seguit, acompanyats per una cercavila musical, els espectadors arribaven al carrer Balmes per veure les representacions de titelles, els Bruixinel·lis, on tres aspirants a bruixes seguien les indicacions de la veterana Na Pallussa i el Boc.

La plaça de l'Església ha acollit la representació de «El concurs», un muntatge teatral que enguany s'ha situat a l'escola Els Roures de Sant Feliu, on el projecte del curs dedicat a les bruixes els ha portat fins a Escòcia per guanyar un concurs internacional. Com sempre, un dels moments més esperats de la jornada han estat els habituals saraus de les petites bruixes i la sardana dels aprenents de bruixot, interpretades per desenes de nens i nenes del municipi. El clímax, però, arribava amb el samaniat, els balls i l'èxtasi que les bruixes dediquen al mascle cabró, sota l'atenta mirada dels espectadors que les envolten a la plaça.

Herbes remeieres i bona sort

Entre escena i escena, passejar pels carrerons del poble era un regal pels sentits. L'olor de les parades gastronòmiques es barrejava amb la de l'espai d'herbes remeieres, amb un intens perfum de romaní i farigola, i on es podia prendre un gotet de ratafia i marxar amb la castanya de Sant Feliu a la butxaca, que prometen que porta bona sort. Una sort que els visitants també buscaven en la Grossa de Cap d'any, que no ha faltat a la cita després que l'any passat (bruixeria o no) la fira de Sant Feliu va repartir prop de 3 milions d'euros del segon premi.

Fortuna a banda, ja al vespre, l'acció teatral s'ha de traslladar des del centre del poble fins al Serrat de les Forques on després del judici i la tortura, s'escenifica l'escarni de les bruixes i la penjada a la forca.