La totalitat dels més de 300 centres educatius de les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès) han obert portes avui coincidint amb l'inici del curs escolar més atípic i esperat, segons han informat en una roda de premsa els Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central. Dos grups de dues llars d'infants, una d'Igualada i una altra de Torelló, que van iniciar classes la setmana passada es troben en quarantena per un cas positiu detectat a cada centre. La resta d'escoles i instituts han començat amb normalitat les classes seguint els protocols de seguretat marcats per la covid-19.

En total, a les comarques centrals han començat el curs 82.365 alumnes amb un descens d'estudiants a infantil i primària i un augment a secundària. El personal docent en aquesta àrea suma 6.324 professionals, 188 més que el curs anterior. Per les circumstàncies de la covid-19 les escoles han incorporat personal de suport amb tècnics d'integració social, d'educació infantil i educadors socials.

La directora Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central, Dolors Collell, assegura que s'ha encarat la reobertura «amb totes les mesures i amb tot el sistema molt ben coordinat» i ha afirmat que «no estem improvisant» i que els centres estan preparats per adaptar-se als canvis que pugui suposar l'evolució de la pandèmia.

Per la seva banda, la delegada del govern de la Generalitat la Catalunya Central, Alba Camps, ha llançat «un missatge de tranquil·litat» perquè assegura que «fa molts mesos que els departaments d'Educació i Salut treballen per preparar el dia d'avui i fer que l'escola sigui un dels espais més segurs pels nostres infants i joves». Ha assegurat també que l'objectiu del govern és que «avui s'obrin les portes i ja no es tanquin fins al juny».

Plans B preparats

Des del departament també han destacat els plans d'obertura dels quals disposa cada centre amb mesures com entrades i sortides esglaonades, circuits dins el propi centre educatiu i mesures higièniques i de ventilació. Els plans contemplem també un pla B en cas que els alumnes hagin de fer quarantena a casa. «Cada grup tindrà una continuïtat educativa», ha assegurat Collell.

Cribratges i un centre sentinella

Els serveis territorials han informat també que des de l'1 de juny s'han detectar 3 casos positius en personal docent i dos en alumnat i que la setmana vinent hi ha previst iniciar cribratge massius a les zones on la pandèmia estigui en zona vermella. També es preveu que la Catalunya Central disposi d'un centre sentinella, encara per determinar, on es farà un seguiment més exhaustiu per detectar com es comporta el virus en l'àmbit escolar de manera això que pugui ajudar al control de la pandèmia.

Per la seva banda, la subdirectora general de Coordinació de Salut Pública, Imma Cervós, ha destacat que la Catalunya Central en aquest moment té un risc alt, però està en una situació de control. «Tenim coneixement dels brots, on estan i quines mesures s'etan prenent. La majoria són de l'entorn familiar, social i alguns laboral», ha assegurat. També s'ha referit a la responsabilitat fora de l'àmbit escolar. «Si la comunitat es porta bé l'esocla ho tindrà mes facil», ha dit.

El nou curs ha arrencat a les comarques centrals amb la incorporació de set nous instituts escola, 3 a la comarca d'Osona, 3 més a l'Anoia i un al Solsonès. En concret, en aquestes dues darreres comarques, es tracta de l'IE Renaixença dels Hostalets i Pierola, l'IE Castell d'Òdena, l'IE Piera i l'IE La Vall de Lord de Sant Llorenç de Morunys.