ERC va celebrar ahir els seus noranta anys a Callús en un acte que va esdevenir un homenatge al compromís amb la terra i a la dimensió humana de Joan Badia, el polític i intel·lectual bagenc que va morir l’abril passat. Durant l’esdeveniment també es va repassar la història i les perspectives de futur d’una formació en què Badia va dedicar la seva trajectòria política.

Unes cent cinquanta persones, entre elles alcaldes i regidors republicans de la comarca, es van aplegar a la plaça del Doctor Vers. La música de dos valsos d’Enrique Granados i de la sardana de Callús, peces interpretades per l’artista local Judit Morral, van obrir els parlaments dels representants polítics.

La consellera de Presidència del Govern de la Generalitat, Laura Vilagrà, va recordar la fundació del partit el 19 de març del 1931, en la Conferència d’Esquerres celebrada a Sants. «Som hereves i hereus de les persones que, al llarg dels anys, han fet el partit més fort, com Joan Badia», afirmava.

Al seu costat, l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va mostrar la seva gratitud envers Badia. «Ell va ser un gran defensor de la llengua del nostre país, en una època en què ho tenia tot en contra. Va ser ell que em va encoratjar a presentar-me a les oposicions de filologia i literatura catalana», explicava.

«El Joan era un mestre en tots els sentits. Sempre el recordaré amb el seu somriure, que amagava una saviesa extraordinària», destacava el president del Grup Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, amb l’emoció als ulls. «Ell encarnava els valors de la república», feia notar.

Qui també va dedicar unes paraules emotives a Badia va ser Ramon Fontdevila, un dels líders del partit i gran amic de l’homenatjat. «El Joan va ser valent quan va creure en el partit quan sols teníem sis regidors a la comarca, i ho va tornar a ser quan va decidir presentar-se a l’alcaldia de Callús», remarcava.

El diputat al Parlament i alcalde de Cardona, Ferran Estruch, apuntava que fruit del coratge de persones com Badia el partit governa, avui en dia, en setze municipis de la comarca amb un total de 130 regidors.