«Santpedor ha de recuperar les vaquetes? Sí o No». Aquesta és la pregunta que es va fer, ahir, en la consulta popular celebrada a Santpedor. De les 6.338 persones que podien votar, ho van fer 2.750, un 43,38%. Va guanyar el «no» amb 1.372 vots enfront dels 1.331 del «sí». Menys diferència, encara, que en la votació del 2019 pel mateix tema. Aleshores, també va guanyar el «no» per 46 vots (1.150 i 1.104), però hi va haver menys participació, un 36%. 

Durant l'escrutini, que ha durat gairebé dues hores, i ho han seguit a Cal Llovet un centenar de persones, s'ha respirat molts nervis en l'ambient. Les portes del recinte han tancat a les 20 h, però la gent que encara estava dins el recinte ha pogut votar i fins a les 20.30 h no ha començat el recompte de vots.

La tradició és present a Santpedor des del 1981, o si, per contra, pensa que ja està bé que el 2019 s'eliminés del calendari festiu del poble fruit d'una votació com la d'avui.

Cua a última hora per la votació sobre les vaquetes a Santpedor

Cua a última hora per la votació sobre les vaquetes a Santpedor Redacció

A les 7 de la tarda, a manca d'una hora per tancar la votació, havien votat un 36% de les persones que ho poden fer d'un cens que, a data del 20 de maig d'enguany, situava en 6.339 els habitants del poble bagenc. Si, fins a la 1 del migdia, un total de 1.050 persones han anat a votar al col·legi electoral ubicat a Cal Llovet, xifra que representa un 16,55% de la població que hi pot participar, que són els majors de 16 anys empadronats al municipi, vol dir que, fins a les 7, ho han fet més de 2.000 persones.

Molta gent ha optat per anar a emetre el seu vot al migdia, la qual cosa ha generat cues de fins a 10 minuts, tal com ha explicat Francesc Puiggròs, que forma part del col·lectiu favorable a les vaquetes i de la comissió promotora de la consulta. Andrea Aguilar, de la plataforma No a les Vaquetes, també ha anat a votar. Malgrat les tibantors entre uns i altres, ambdós han assegurat que hi ha un bon ambient i que no hi ha d'haver problemes.

La votació es fa a petició dels favorables a les vaquetes i és a l'Ajuntament de Santpedor, format per ERC i Junts, a qui pertocarà decidir què es fa amb el resultat. Puiggròs fa notar que en el seu dia el consistori va assegurar que així ho faria; es a dir, que seria una consulta vinculant, de manera que el resultat es farà passar pel ple per ratificar-lo. Cal dir que, a diferència de la CUP i d'En Comú Podem, ni ERC, ni Junts ni tampoc Progrés Municipal han fet públic el seu posicionament.

«No» per 46 vots de diferència

En la consulta que es va fer l'any 2019, que va comptar amb un 37% de participació i que va impulsar l'actual equip de govern com a compromís de tots els grups municipals durant la campanya de les eleccions municipals de 2019, el «no» va guanyar per 46 vots de diferència. Aguilar comenta que el poc marge (de 1.150 vots a 1.104) de diferencia no va ser el problema que ara se'n faci una altra sinó que l'Ajuntament no va fer els deures en el sentit d'anar al Parlament a treure Santpedor de la llista de pobles amb festes tradicionals amb bous. En no fer-ho, els favorables a les vaquetes, amb tot el dret del món, van fer una recollida de signatures per demanar una nova consulta emparant-se en la llei de consultes populars no referendàries del 2014, que és la que se celebra avui.

Tot i que es tracta d’una iniciativa popular, ha correspost a l’Ajuntament convocar i organitzar la votació, cosa que fa amb una comissió formada per tots els grups municipals amb representació al consistori i els promotors de la consulta.

Si guanya el «sí» a les vaquetes, d'aquí a dos anys els contraris a què es recuperin podran fer una nova consulta si així ho consideren i aconsegueixen el suport mínim.

Si guanya el «no» a les vaquetes, i l'Ajuntament fa el tràmit al Parlament, serà definitiu. Si no ho fa, es pot convertir en la cançó de l'enfadós.

La votació es fa a la Sala cal Llovet de Santpedor fins a les 8 del vespre Alex Guerrero

Els impulsors de la consulta popular consideren «definitiu» el resultat

Content amb la participació i respectuós i molt decebut amb el resultat, que va considerar «definitiu» i «injust» perquè no «podrem gaudir més de les vaquetes». Francesc Puiggròs, de la comissió promotora de la consulta valorava ahir d’aquesta manera la consulta popular. 

Núria Baraut, de la Plataforma No a les vaquetes, també va voler donar les gràcies a tot el veïnat de Santpedor per la seva participació. Manifestava el desig que el resultat suposi un canvi determinant, tenint en compte que «ja és la segona votació» que es fa per aquest tema.

Ahir, entre la gent que es va aplegar a Cal Llovet hi havia Isabel Rodríguez, Rosa Luján i Josep Pecanins, de la plataforma pel no, que es van queixar que si l’Ajuntament hagués portat al Parlament el resultat de la consulta de fa tres anys s’hauria estalviat temps i diners. Adrián Vacas, que anava amb tres amics més, defensava el «sí» perquè «es una tradició del poble», on les vaquetes es feien des del 1981, i «uneix molt el poble», tot i que els últims anys més aviat l’ha dividit. Pere Puig, Joan Prat i Ferriol Falip, van atacar durament la festa i van dir no entendre una celebració que es basa en estressar els animals. 

Dues noies a qui va voler demanar la seva opinió Regió7 van refusar l’oferiment admetent que els feia por pronunciar-se, després del que va passar en la votació del 2019, en què els insults i enfrontaments que es van viure en saber-se els resultats van generar moltíssima més tensió que la que, a priori, es va viure a l’hora de tancar aquesta edició.