Diputació i ajuntaments consensuen una ampliació de 5.853 hectàrees del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt

La proposta, que suposa un augment del 42,7% de la superfície actual de 13.693 hectàrees, s’elevarà ara a la Generalitat perquè hi doni el vistiplau

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt és a cavall de les comarques del Vallès Occidental i el Bages

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt és a cavall de les comarques del Vallès Occidental i el Bages / Arxiu/Alex Guerrero

Queralt Casals

Queralt Casals

La Diputació de Barcelona i ajuntaments de la zona, entre els quals hi ha els de Sant Vicenç de Castellet, El Pont de Vilomara i Castellbell i el Vilar, han consensuat una proposta d’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. La iniciativa afegeix un total de 5.853 hectàrees, de les quals 1.458 pertanyen a la comarca del Bages, a les 13.693 actualment protegides, el que suposa un augment de la superfície del 42,7%. Ara, la proposta consensuada s’elevarà a la Generalitat, que és qui té la potestat d’ampliar els límits del parc.

Des del 2020, la Diputació de Barcelona i els municipis de Vacarisses, Sant Vicenç de Castellet, Rellinars, Castellbell i el Vilar, el Pont de Vilomara, Matadepera, Viladecavalls i Terrassa han estat treballant en una proposta d’ampliació del perímetre del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Els ajuntaments han formalitzat, a través d’acords de ple, la inclusió de les parts dels seus termes municipals que formen part de la Xarxa Natura 2000, així com altres àrees properes, dins els límits de l’espai natural. 

En conjunt, es tracta de fer una proposta homogènia territorialment que permeti incloure una àmplia zona d’aquests espais situats a cavall de les comarques del Vallès Occidental i el Bages, sota una única figura de protecció de parc natural que permetrà endreçar l’aspecte normatiu i d’usos. L’ampliació permetria augmentar el nivell de protecció d’aquests espais i beneficiar-se dels programes de gestió i conservació, vigilància, prevenció d’incendis i de senyalització que la Diputació impulsa en l’àmbit del parc, i d’altres que puguin preveure altres administracions.

Proposta d'ampliació del Parc

Proposta d'ampliació del Parc / Arxiu

La proposta suposa afegir un total de 5.853 hectàrees addicionals a les 13.693 actualment protegides, el que comporta un augment del 42,7%. Un total de 1.458 hectàrees de les que preveu ampliar el projecte corresponen a la comarca del Bages. D’aquesta manera, Castellbell i el Vilar, que fa temps que reivindica la seva posició geogràfica com a corredor natural entre els parcs de Montserrat i Sant Llorenç, entraria a formar part del parc amb 596,6 hectàrees; el Pont de Vilomara, que actualment n’hi té 1.052,40, n’hi sumaria 195,3 més cap a l a zona de la Vall del Flequer i Sant Vicenç a les 221,6 actuals n’hi afegiria 666,2 cap a la part oriental, que ara és inclosa dins la Xarxa Natura 2000.

A banda d’augmentar el nivell de protecció d’aquests espais, la proposta també pretén, segons la Diputació, «donar coherència als diversos límits i instruments de planificació del medi natural que hi ha en l’espai de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac (Parc Natural, PEIN i Xarxa Natura 2000), amb objectius i determinacions molt similars, de manera que s’harmonitza i equipara pràcticament en un sol límit l’espai natural protegit a fi i efecte de facilitar una gestió més eficaç i integrada del conjunt del parc i tractar-ho com una totalitat».

 D’altra banda, en el vessant social, es donaria resposta a la inquietud dels municipis d’ampliar o formar part de l’espai protegit per millorar la protecció i conservació dels seus espais naturals i potenciar-ne l’interès turístic. 

Des del punt de vista de la conservació, el projecte d’ampliació destaca diverses espècies o hàbitats que han de ser objecte de conservació com són les parelles nidificants a l’interior del Parc Natural d’àguila perdiguera o el cranc de riu de la zona, espècie en perill d’extinció a Catalunya. Amb els estudis que avalen la proposta, ara la Generalitat és qui ha de formular i aprovar l’ampliació del parc natural.

La proposta, que també posa de relleu la necessitat de protegir la connectivitat ecològica entre el parc natural de Sant Llorenç i el de Montserrat. Des del punt de vista socioeconòmic, la proposta tècnica s’ha completat amb un estudi de viabilitat econòmica financera de l’ampliació del parc del qual es desprèn que les activitats productives augmentarien en un 36,3%, i els serveis ecosistèmics un 36,7%.

Ara, amb els estudis que avalen la proposta, la Diputació i els Ajuntaments insten a la Generalitat de Catalunya a formular i aprovar l’ampliació del parc natural.