La Festa dels Resistents torna al Vilar el primer cap de setmana de maig amb una direcció artística renovada

El certamen de recreació històrica dels fets del Trienni Liberal a Castellbell potenciarà el mercat d’oficis i productes i els jocs infantils d’època

Recreacions històriques a la darrera Festa dels Resistents, el maig del 2019

Recreacions històriques a la darrera Festa dels Resistents, el maig del 2019 / Arxiu/Oscar Bayona

Redacció

La Festa dels Resistents torna al Vilar el cap de setmana del 6 i 7 de maig per tancar els actes commemoratius del Bicentenari dels fets històrics del Trienni Liberal a Castellbell i el Vilar. El certamen de recreació històrica serà protagonista als carrers i places del Vilar després de tres edicions d’absències a conseqüència de la situació de pandèmia. Aquest dimecres s’han donat a conèixer els detalls de la festa en el marc de la presentació a Mas del Puig.

L’alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, ha apuntat que «la festa torna al carrer amb força, molta il·lusió després del parèntesi de la pandèmia i la implicació de les entitats que fan possible el certamen. En aquest sentit, ha destacat la participació del teixit associatiu amb els bastoners, els geganters, la coral de la Capella de Música Burés, l’Esbart Dansaire Santvicentí, els Diables Resistents i La Troca, entre d’altres.

Una de les novetats principals de la festa serà la renovació de la direcció artística del certamen que aquest any anirà a càrrec del Projecte Hydra format per Pep Callau, Christian G. Dabant, Emma Cachón i Eva Omedes a través del qual s’ha reformulat l’espectacle Mansuet Boxó heroi o bandit amb un nou enfoc i amb les localitzacions diferents. «Farem que el públic sigui part de l’espectacle a través d’un viatge en el temps ple de sorpreses i amb personatges nous», ha explicat Christian G. Dabant. El muntatge es podrà veure dissabte a les a les 4 i a les 7 de la tarda i diumenge al matí a les 11 i a la una.

En paral·lel, també s’ampliarà el mercat d’oficis i productes als carrers del Vilar amb una àmplia representació dels oficis del segle XIX, productes d’artesania i una oferta d’aquells productes d’alimentació de proximitat en què destaca el mató, el formatge i els embotits de l’entorn de Montserrat.

La Taverna del Sometent, punt neuràlgic

El punt neuràlgic de la festa serà la Taverna del Sometent a l’era del Vilar on hi haurà animació durant tot el cap de setmana. Dissabte al vespre es programarà l’espectacle Les animes del poble, a càrrec dels Diables Resistents, i a continuació hi haurà les cançons d’autor del grup Els nois del rostoll. El públic familiar podrà gaudir dels jocs gegants d’època a l’espai Petits Resistents al Jardí Casademont, situat al costat de la plaça de l’Església, amb la recreació dels jocs de principi del segle XIX, i també hi haurà conta contes al llarg del carrer del Vilar a càrrec de Robert Gobern.

200 anys d’història

La recuperació de la festa és la culminació del Bicentenari de Resistents promogut per l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar que va començar el passat mes de novembre amb l’estrena dels plafons informatius de les insurreccions ocorregudes en el marc del Trienni Liberal al municipi liderades pel capitost Mansuet Boxó. Em el marc del Bicentenari també s’ha repintat el mural amb l’assessorament de l’il·lustrador Valentí Gubianas.