El nou Ajuntament de Sant Feliu Sasserra sortirà del Lluçanès en 48 hores

Dilluns vinent, dos dies després d’entrar al consistori, aprovarà l’acord de ple per marxar de la comarca

L'alcaldable d'Ara Sant Feliu, Joan Ramon Domènech

L'alcaldable d'Ara Sant Feliu, Joan Ramon Domènech / Arxiu/Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

Sant Feliu Sasserra preveu aprovar dilluns vinent, en un ple extraordinari, la seva sortida de la recentment creada comarca del Lluçanès. Aquesta és la voluntat del futur govern municipal d’Ara Sant Feliu, que va guanyar les eleccions del 28 de maig passat, trencant amb 24 anys de mandants d’ERC. Fent ús de l’opció que té el municipi de reintegrar-se al Bages amb un acord plenari, dos dies després de la constitució de la nova corporació municipal, prevista per dissabte que ve, el nou consistori celebrarà un ple per sortir del Lluçanès. D’aquesta manera, el nou govern vol «respondre a la voluntat del poble», que es va mostrar contrari a formar part de la nova comarca en la consulta celebrada fa 8 anys.

Ara Sant Feliu, que es presentava per primera vegada a les eleccions municipals, va obtenir 4 dels 7 regidors del consistori, de manera que té majoria absoluta per governar i ha deixat a l’oposició als republicans, amb Marissa Terra de cap de llista. La formació ja va deixar clar durant la campanya electoral que si governava sortiria de la nova comarca perquè no compartia les maneres com s’hi havia entrat, sense respectar la voluntat del poble on el «no» havia guanyat a la consulta del 2015.

L’alcaldable d’Ara Sant Feliu i futur alcalde del municipi, Joan Ramon Domènech, ha explicat que el proper dilluns, a les 8 del vespre, es convocarà un ple extraordinari per aprovar la sortida del Lluçanès, tal com «vam prometre al poble des del bon principi». Segons Domènech, «nosaltres no som partidaris de com es van fer les coses» i lamenta que la creació de la comarca s’aprovés «a corre-cuita només per interessos partidistes». Per aquests motius, «la nostra intenció és sortir-ne, tornar a punt de partida i, a partir d’aquí, mirar quins avantatges i inconvenients hi ha» i valorar si val la pena formar-ne part.

De les cinc poblacions que a la consulta del 2015 van tenir un resultat negatiu, només Sant Feliu Sasserra ha entrat al Lluçanès que en els propers quatre funcionarà de manera transitòria amb una mancomunitat i no serà fins després de les eleccions municipals del 2027 que es preveu constituir el Consell Comarcal del Lluçanès. Tot i així, la llei de creació de la nova comarca contempla que el Ple de l’Ajuntament del municipi pot adoptar un acord on manifesti la seva voluntat de reintegrar-se al Bages, la comarca on estava adscrit anteriorment. Amb aquest acord, que s'hauria de comunicar abans del 31 de març de 2026, el municipi deixaria de formar part de la comarca del Lluçanès sense cap altre tràmit.

L’entrada a la comarca, que es va constituir oficialment a principi de maig, va encendre els ànims d’una part de la població, que considerava que s’havia tirat pel dret sense respectar la voluntat del poble. Les dues formacions que es presentaven a les eleccions van mostrar també posicions contraposades: ERC, que tenia el govern, volia donar una oportunitat a la nova comarca abans de decidir res i Ara Sant Feliu optava per sortir-ne de manera immediata. Tot plegat, va convertir les eleccions en un plebiscit entre els defensors i detractors del Lluçanès i el 28-M la balança es va decantar pels contraris a la nova comarca. Ara, el nou govern farà efectiva la sortida del poble de la nova comarca i deixarà el Lluçanès amb només 8 dels 13 municipis inicialment previstos.