Cardona presenta una festa major protagonitzada pels actes històrics

L’àliga, que celebra 10 anys de la seva recuperació, ballarà per primer cop a la plaça de Bous per obrir la festivitat

Presentació de la Festa Major de Cardona, a la plaça de la Fira

Presentació de la Festa Major de Cardona, a la plaça de la Fira / Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

La Festa Major de Cardona, que se celebrarà del 8 al 12 de setembre, vol posar especial èmfasi enguany en les activitats tradicionals que l’han convertida en una de les festivitats més històriques del país, amb el Corre de Bou, que té més de 600 anys, i el ball de Bastons, amb més de 300, com a actes més representatius. Enguany, en motiu del desè aniversari de la seva recuperació, l’àliga de Cardona obrirà la festa amb un ball extraordinari a la plaça de Bous, on ballarà per primera vegada. The Tyets, Vizuri i la Mitjanit són els principals caps de cartell musicals.

Cardona ja té enllestit el programa d’actes de la seva festa major amb més d'una quarantena d'actes populars. Durant la seva presentació, que ha tingut lloc a la plaça de la Fira, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha posar èmfasi en el fet que «és de les festes més històriques del país, amb elements únics i  que ha sabut combinar les tradicions amb la innovació per adaptar-se als temps». Estruch ha destacat també que es tracta d’un esdeveniment que «té un impacte econòmic, social i també emocional molt gran al nostre poble».

La festa l’obrirà, el dijous 7 de setembre, el pregó institucional, que anirà a càrrec de l’advocada Magda Oranich. Els tradicionals corre de bou, el ball de Bastons, el de l’Àliga, que enguany farà una actuació extraordinària en motiu del desè aniversari, el concert de la Banda de Música de Cardona, la cercavila de gegants o el castell de focs són alguns del principals actes dels cinc dies que dura la festa, que l’any passat també va recuperar el correfoc.

Un any d’aniversaris

Aquest any la festa estarà marcada per la celebració de diferents aniversaris. A banda dels 10 anys de l’àliga, se celebren 600 anys de l’arribada de la imatge de la Mare de Déu del Patrocini que, el dissabte 9 de setembre, es traslladarà des de la capella de l’Hospital fins al temple parroquial, acompanyada dels nens i nenes del Ball de bastons i la Banda de Música de Cardona, que celebra els seus 20 anys. També estan d’aniversari les Bruixes de Cardona, que fan 30 anys i protagonitzaran, a banda del correfoc, el pregó popular. Per últim, també es commemoren els deu anys de la revista Cardona Oberta.

The Tyets, caps de cartell

Pel que fa a les activitats musicals, destaquen les actuacions dels grups The Tyets, Vizuri o Mitjanit, que obriran la nit cardonina de divendres de Festa Major, coneguda popularment com la Nit de l’Empalme. A la plaça de la Fira de Dalt, hi haurà l’habitual carpa de música electrònica. A més, durant les nits de divendres, dissabte i diumenge s’habilitarà un Punt Lila professionalitzat, espai que es crea per donar visibilitat i prevenir les violències masclistes i sexuals i atendre possibles agressions amb la presència de personal especialitzat. El consistori ha destacat també que es reforçarà el dispositiu de seguretat i emergència per garantir el bon funcionament de la festa i es reservaran llocs per a les persones amb mobilitat reduïda per fer-la més inclusiva.

La flama de la resistència

Entre les múltiples activitats, la festa major inclourà també el diumenge 10 de setembre l’acte de commemoració de la Diada al monument de l’Onze de Setembre amb l’encesa de la flama de la resistència catalana custodiada per Cardona amb l’habitual lectura del manifest del Memorial 1714. Tot seguit, es farà l’ofrena floral al baluard de Sant Llorenç, en memòria dels defensors del castell de Cardona en la Guerra de Successió del 1711.