Advocacia: La formació contínua és clau

Cada any entren en vigor noves lleis mentre d’altres s’actualitzen, fet pel qual és important estar actualitzat

Formar-se per adaptar-se a les noves tendències professionals és clau

Formar-se per adaptar-se a les noves tendències professionals és clau / Freepik

Redacció

El Codi Civil s'ha reformat 45 vegades des que es va promulgar. L'actual Llei d'Enjudiciament Civil experimenta modificacions pràcticament cada any des que es va aprovar, l'any 2000. I com aquestes, tantes altres lleis canvien a passes de gegant en pràcticament tots els ordres jurisdiccionals i totes les branques del dret: família, arrendaments, dret concursal, treball i seguretat social, urbanisme, estrangeria, dret penal...

Tanmateix, canvia la jurisprudència dels tribunals, cada vegada més complexa i amb més òrgans que tenir en compte, també a les instàncies europees. Per tant, es podria dir perfectament que un advocat o una advocada de mitjana edat ha tenir més en compte el dret que va aprenent durant l'exercici de la professió que aquell que va conèixer a la Universitat.

Els Col·legis de l'Advocacia de Catalunya tenim una funció primordial en la difusió del dret vers els professionals. Ho diuen tots els nostres estatuts, i és per a nosaltres un deure proporcionar als col·legiats una formació continuada extensa, de qualitat, assequible, i sobretot molt pràctica. Els advocats i les advocades no som acadèmics del dret, ni l'hem d'analitzar com si fóssim en un laboratori, però necessitem la formació per aplicar-la a la realitat diària del nostre exercici professional, plena de casos reals que hem de resoldre de forma cada vegada més ràpida i amb molta informació al nostre abast que hem de saber analitzar.

La formació continuada ha experimentat els darrers anys un desenvolupament constant, propiciat tant per les constants reformes legals com per l'aplicació de les noves tecnologies. El pas decidit que han fet els 14 Col·legis de l'Advocacia del nostre país ha portat que en l'actualitat pugui disposar de la mateixa formació de qualitat un advocat de Manresa que un de Barcelona, de Vic, de Tortosa o de Girona, perquè les fórmules aplicades son les mateixes: organització de cursos, jornades temàtiques, webinars en línia, congressos extensius i fins i tot formació parajurídica per atendre necessitats de comunicació, captació de clients, benestar emocional, etc. 

La formació continuada és un dret però també és un deure pels professionals de l'advocacia. Cal entendre que dedicar un temps de la jornada laboral a entrar a les bases de dades jurídiques que proporcionen els Col·legis, o inscriure's a les jornades formatives que s'organitzen arreu és inprescindible per a fer-nos millors advocats i advocades, per a posicionar-nos millor en el mercat i per a respondre d’una millor forma a les necessitats.