Iberpotash tramita un cobriment temporal del runam de Cabanasses

Inicialment, l’empresa ho plantejava com a solució definitiva, però se li ha requerit que l’acabi retirant

Vista aèria de les instal·lacions de Cabanasses, amb el runam a la part esquerra

Vista aèria de les instal·lacions de Cabanasses, amb el runam a la part esquerra / ICGC

David Bricollé

David Bricollé

L’empresa Iberpotash té en tràmit un projecte per tapar i aïllar així de l'exterior amb làmines de polietilè el que és el runam més petit dels originats per la mineria de la potassa al Bages, el de Cabanasses (Súria), tot i que seria una situació temporal, perquè al final també hauria de ser objecte de retirada.

La proposta de l’empresa passa, doncs, per fer d’entrada una actuació similar a la que la Generalitat va promoure fa una dècada i mitja al de dipòsit de Vilafruns (Balsareny), que va consistir a confinar aquest dipòsit salí amb un recobriment plàstic, de manera que quedés impermeabilitzat de l’exterior per evitar-ne la dissolució de la sal amb el contacte amb la pluja.

La proposta es va tractar en la darrera Comissió d’Urbanisme de la Catalunya Central, en l’apartat d’informes per al procediment d’avaluació ambiental, i ara està a l’espera de rebre els informes de l’Ajuntament surienc i de la mateixa comissió. Segons han concretat fonts del departament d’Acció Climàtica, que és qui tramita l’informe ambiental, l’empresa va presentar el novembre del 2022 la documentació referent al projecte de cobriment i restauració ambiental del dipòsit de Cabanasses a Súria, plantejant aquesta com a solució definitiva, i després de les consultes a diferents departaments (Agència Catalana de l’Aigua, Agència de Residus, Urbanisme, Mines, Institut Geològic...) i administracions (Ajuntament, Consell Comarcal...) el servei territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central va emetre un informe desfavorable on feia constar que la proposta «no donava compliment als objectius establerts» al Pla Director Urbanístic (PDU) de la Mineria del Bages, i que «caldria realitzar un pla especial per a la previsió de nous usos». Segons el Departament, l'Ajuntament de Súria també va emetre informe desfavorable «per la manca de compatibilitat urbanística», indicant que el projecte contravenia les previsions del Pla Especial de Cabanasses, aprovat l’octubre del 2014, i el mateix Pla Director.

Per donar resposta a aquests informes desfavorables, el juny d’aquest any Iberpotash va presentar una nova proposta que, segons ha precisat la conselleria d’Acció Climàtica, planteja que «la restauració mitjançant el cobriment del dipòsit és temporal» i que el material acumulat a Cabanasses posteriorment «es portarà al dipòsit del Fusteret per tal de ser restaurat conjuntament al final de l'explotació». Segons consta en l'informe de la comissió, aquest cobriment es planteja fins al 2066. Davant d’aquest plantejament es va demanar informe al Servei Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central i a l'Ajuntament de Súria per tal que diguin si aquesta proposta dona compliment als objectius establerts al Pla Director Urbanístic de l’Activitat Minera del Bages, i és del que s’està en espera.

El de Cabanasses és un dipòsit inactiu, l’origen del qual és diferent del de la resta de runams que hi ha al Bages. No es va crear a partir de l’aportació de les plantes de tractament del mineral, sinó que és conseqüència de l’acumulació del material extret amb l’obertura del primer pou d’aquesta explotació. La seva composició és, doncs, una mica diferent i és el més petit de tots els runams. Fa uns anys construir dues basses al peu del dipòsit per recollir els lixiviats salats. Es calcula que conté uns 200.000 m³ de material.

Quan Iberpotash va plantejar la proposta de fer només el cobriment, ho va fer argumentant motius mediambientals. El que exposava era que el trasllat implica «un moviment notable, amb el consegüent impacte: consum d’energia d’origen fòssil, contaminació atmosfèrica, contaminació acústica, augment de la possibilitat d’accidents mediambientals, sobretot amb els camions». També s’adduïa que mantenir l’opció del trasllat, enlloc de l’alternativa del cobriment, seria «incoherent» amb el fet que, amb la posada en servei del túnel de Cabanasses, «s’ha eliminat el trànsit de camions a l’exterior». I també amb el fet que s’aportaria aquest material a un runam, el del Fusteret, per al qual s’estava ja treballant en aquell moment per ampliar-lo. Finalment, però, el que es tramita inclou les dues accions: cobriment primer, i trasllat després.  

Subscriu-te per seguir llegint