Prop de 900 figurants faran realitat el pessebre vivent de Montserrat

El muntatge per commemorar els 800 anys de la primera representació es podrà veure diumenge en dos torns, a les 10 del matí i a les 12 del migdia

El Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa serà present diumenge a Montserrat

El Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa serà present diumenge a Montserrat / Arxiu/Alex Guerrero

Queralt Casals

Queralt Casals

Aquest diumenge, gairebé un mes abans que arribin les festes de Nadal, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya durà a terme al Monestir de Montserrat el Pessebre Vivent Gegant, que finalment comptarà amb prop de 900 figurants d’arreu del país. L’acte aplegarà per primera vegada 34 pessebres vivents de Catalunya en un muntatge «únic i conjunt» per commemorar els 800 anys del primer pessebre de la història, que Sant Francesc d’Assís va fer a la localitat italiana de Greccio. El gran muntatge es podrà veure de forma gratuïta al voltant del monestir en dos torns: de les 10 a les 11 del matí i de les 12 a la una del migdia.

L’origen del pessebre es remunta a la nit de Nadal del 1223 quan Sant Francesc d’Assís va escollir la localitat italiana de Greccio per celebrar de manera original la diada i va representar el naixement de Jesús amb figures vives envoltades de palla i amb un bou i una mula. Ara, 800 anys després, el Monestir de Montserrat vol homenatjar l’origen de la tradició pessebrista amb un muntatge de grans dimensions com no s’ha fet mai. Prop de 900 persones de 34 pessebres vivents d’arreu de Catalunya configuraran un muntatge que tindrà lloc al voltant del monestir, entre les places de Sant Jordi, del Museu i de Santa Maria i el camí dels Degotalls.

Segons la presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, Àngels Serentill, «no hi ha hagut mai un pessebre d’aquestes dimensions i no en coneixem cap amb tants figurants». L’esdeveniment serà un reflex de la tradició pessebrista catalana i «hem volgut que totes les entitats de la Federació quedessin d’alguna manera reflectides», apunta Serentill. L’organització ha seleccionat diferents escenes dels pessebres d’arreu del país perquè hi hagi una representació de les millors recreacions i a través d’un «passeig obert» s’hi podran veure els de tradició clàssica, que escenifiquen la vida de 2.000 anys enrere, però també els que escenifiquen la vida quotidiana catalana del segle passat.

Un itinerari circular conduirà als visitants per una mostra de les diverses escenes que es repartiran entre la plaça de Santa Maria, que acollirà el mercat, els oficis i les escenes relacionades amb el poble i les places Sant Jordi i del Museu, amb les escenes relacionades amb l’imperi romà, on es podrà veure la noblesa, els gladiadors i un campament. Al camí dels Degotalls hi haurà l’anunciació dels pastors i el Reis i l’escenificació s’acabarà amb la tradició de fer cagar el tió.

El muntatge també comptarà amb una recreació d’aquell primer pessebre que es va dur a terme fa 800 anys a Greccio. Els pessebres del territori que seran presents a l’escenificació de Montserrat seran el del Pont Llarg de Manresa, el de les Torres de Fals i el de Santa Maria d’Oló, que seran entre els personatges bíblics, el mercat, els oficis, els temples d’Herodes i del governador romà, l’enunciació de Maria i l’escenificació de Sant Francesc.

El Pessebre Vivent Gegant d’aquest diumenge a Montserrat servirà també com a acte de presentació de la temporada pessebrista. Enguany, les representacions de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya s’estendran a 43 poblacions. Les representacions mouen cada any unes 13.000 persones, entre figurants i personal tècnic, i en les últimes temporades han rebut entre 100.000 i 130.000 visitants.