Sant Joan definirà a començament d’any el model de recollida que preveu implementar a la tardor

L’Ajuntament es debat entre el sistema porta a porta i el de contenidors tancats, pendent d’un informe de la Mancomunitat del Cardener

Sistema de contenidors tancats, com el que s'estudia a Sant Joan, al Pont de Vilomara

Sistema de contenidors tancats, com el que s'estudia a Sant Joan, al Pont de Vilomara / ARXIU | QUERALT CASALS

Jordi Escudé

Jordi Escudé

L’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada encara la recta final en el procés de decisió del nou model de recollida de residus que voldria implementar a final de l’any que ve. Es debat entre el sistema porta a porta i el de contenidors tancats, i de moment «no hi ha res decidit», però s’ha posat fil a l’agulla per tenir tots els elements que permetin decantar la balança cap a una de les dues opcions a començament d’any, segons apunten tant l’alcalde, Jordi Solernou, com el regidor de Medi Ambient, Toni Dorado.

El govern en majoria d’Alternativa per Sant Joan i dels seus socis de Compromís, té pendent els resultats d’un informe encarregat a la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener sobre la viabilitat econòmica dels dos models i de les seves possibles variants, i que ha de ser una de les claus a tenir en compte a l’hora de triar. Tanmateix, ja fa unes setmanes que es va accelerar el procés per decidir quin model s’acabarà implementant, amb tres reunions informatives a la població i amb visites en diverses poblacions per copsar la seva experiència tant en un model com en l’altre. Tot plegat, parteix d’unes primeres accions que ja es van dur a terme al final de l’anterior mandat (en què Alternativa governava amb el PSC), en què es va obrir un procés participatiu amb enquestes virtuals i sobre paper per copsar l’opinió dels ciutadans. Sense concretar números, Dorado sosté que els resultats «van expressar una preferència cap al porta a porta», si bé abans de decidir res «volem tenir en compte altres qüestions», com són les visites en poblacions, altres informes, i els suggeriments copsats en les tres reunions veïnals, a banda de l’estudi més de detall que hi ha pendent per part de la Mancomunitat. «No ens volem precipitar», diu Dorado, tenint en compte que «els dos models són vàlids, però també volem analitzar les possibles variants de cada un», ja sigui a l’hora d’optar per un camió bicompartimentat o no i els recorreguts i les freqüències de pas en el cas del porta a porta, o bé per decidir quines fraccions de residus s’inclouen en el sistema de contenidors tancats i quines no.

En la mateixa línia, l’alcalde sosté que «hi ha pros i contres» tant en el sistema porta a porta com en el dels contenidors tancats. Per exemple, parla del «hàndicap» que tindria el porta a porta en determinats blocs amb densitat de pisos, mentre que el model tancat implica no retirar contenidors del carrer i «comporta un risc de bosses a terra si algú no porta la targeta». Per això es vol analitzar bé cada alternativa, sense córrer però «sense demorar-ho si ho volem implementar l’any que ve».

Crítiques del PSC

A través d’un comunicat, el PSC de Sant Joan, a l'oposició, ha sortit a la contra de l’actuació del govern municipal en aquest procés, i l’acusa de tenir la decisió ja presa a favor del sistema porta a porta, fet que tant l’alcalde com el regidor de Medi Ambient neguen de totes, totes.

El PSC es mostra contrari al model del porta a porta, que considera «perjudicial per al municipi, donada la seva dimensió i les característiques urbanístiques pròpies», i insisteix en la «manca de transparència i en l’engany» per part del govern «fent veure que fa partícips de la decisió a la població i a la resta de grups, però només de cara a la galeria», adduint que «fa valer la seva majoria absoluta, menyspreant les opinions de veïns, oposició, i fins i tot els criteris tècnics».

El govern reitera que no hi ha res decidit, i l’alcalde assegura que, malgrat tenir majoria, la decisió es prendrà amb el màxim consens possible. Per la seva banda, Dorado apunta que la paraula final la tindrà el ple, en què «cada grup municipal es podrà expressar».