La DO Pla de Bages convoca una nova edició del Premi Viu la Pedra Seca

El certamen reconeix la rehabilitació, la difusió, l’estudi i la valorització del patrimoni vinícola a la comarca

Murs de pedra seca al Bages

Murs de pedra seca al Bages / DO PLA DE BAGES

Redacció

Amb la responsabilitat de preservar el patrimoni vitivinícola de pedra seca, la Denominació d'Origen Pla de Bages ha obert una nova edició dels Premis Viu la Pedra Seca, una iniciativa que fomenta la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions en pedra seca, i que també reconeix la recerca, els projectes educatius i iniciatives que contribueixen a la promoció i difusió d'aquest paisatge cultural.

Com cada any, el premi consta de dues categories, la de Pedra Seca i la de Pedra Viva, amb un total de quatre guardons, dos per a cadascuna.

En concret, la categoria de Pedra Seca destaca la rehabilitació física d’estructures construïdes totalment amb la tècnica de pedra seca, o sigui, sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava per fer barraques de vinya, tines, marges i murs entre d’altres. En la temàtica de pedra Viva, es donarà valor als treballs referents a la recerca, projectes de final d’estudis, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió relacionades amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. En la categoria de Pedra Seca, hi haurà un primer premi valorat en 700 euros, i un segon de 400, mentre que en la de Pedra Viva, les quantitats seran de 400 i 200 euros, respectivament.

Les inscripcions estan obertes fins al 21 de juny de 2024 i els premis es lliuraran a principis d'octubre. Abans, però, es donarà a conèixer públicament el veredicte, decidit per un jurat d'experts en construccions de pedra seca, història, arqueologia i altres àmbits relacionats, que haurà avaluat les propostes.

Un valor patrimonial

L'àmbit geogràfic de la DO Pla de Bages, amb la seva història vinculada a la vinya i el vi i el patrimoni de més de 6.500 barraques de vinya documentades, abraça la responsabilitat de conservar aquest llegat cultural que ha conformat la comarca amb més construccions de pedra seca de Catalunya, segons apunta la pròpia entitat. La UNESCO ha reconegut l'art i la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial, subratllant la seva integració harmoniosa amb l'entorn i el paper central que ha jugat en la configuració del paisatge local. 

Els guardonats en l’edició 2022 dels premis, pel que fa a la categoria de Pedra Seca, el 1r premi va ser per l’Espai Pedra Seca a l’entorn del Castell de Rocafort realitzat per Associació Rocafort, patrimoni i Documentació i Club Barracaire de Rocafort. El segon va ser per la recuperació de paisatge de pedra seca a la finca d’Oller del Mas; i el jurat va reconèixer amb una menció especial el Grup Roc & Roc per la rehabilitació d’una barraca de vinya a Can Vila d’Artés

Pel que fa a la categoria Pedra Viva, el premiat va ser el Projecte educatiu “camí ramader de Marina” presentat per l’Institut Escola Barnola d’Avinyó. Aquest va incorporar iniciatives innovadores com l’apadrinament d’una barraca de vinya per assegurar-ne la conservació.

Enguany, els premis s'han presentat a la finca de l'Oller del Mas amb motiu del premi obtingut l'any passat. El seu projecte, que el mateix celler anomena “Arrels”, consisteix en vàries fases que han inclòs treure alguna part de bosc de pi blanc i recuperar totes les terrasses de pedra seca que permeten veure la riera de Cornet i la muntanya de Montserrat. Un procés que ha durat més de 5 anys. Una vegada recuperat el terreny i la barraca de vinya, s’ha pogut plantar de nou.

Segons Frank Margenat, propietari i gerent del celler Oller del Mas, "per nosaltres el projecte de recuperació de la història, el paisatge i les varietats autòctones és una prioritat absoluta, ja que creiem que el futur es basa en el passat, som com som gràcies a les vivències passades i tot el que ens envolta ens fa ser com som. Avui podem gaudir d'un paisatge únic on el respecte als nostres avantpassats és el que ens guia per millorar el nostre futur.”