Valentí Fuster mostra amb dades la necessitat d’incidir en el programa de salut de Cardona i Sallent

L’equip de la Fundació SHE destaca la importància dels grups d’ajuda mútua

Actuació qua va cloure l'acte que va tenir lloc a Cardona

Actuació qua va cloure l'acte que va tenir lloc a Cardona / FUNDACIÓ SHE

Redacció

L’Auditori Valentí Fuster de Cardona va acollir l’acte de presentació de l’evolució del programa i estudi de salut comunitària que promou la Fundació SHE, que lidera el prestigiós cardiòleg. Uns 200 cardonins i cardonines van assistir-hi per escoltar els resultats de la primera fase del projecte. L’acte va començar amb la intervenció en línia de Valentí Fuster qui, des de l’Hospital Mount Sinai de Nova York, va recordar a la població la importància de seguir participant en aquest estudi científic. I en va destacar alguns dels resultats dels primers mesuraments a Cardona: «El 33% dels participants no fa exercici físic, el 31% dels participants té sobrepès i el 17% tenen obesitat, el 21% tenen uns valors elevats de pressió arterial i la meitat de participants no prenen fruita o només 1 peça al dia i la mitjana d’edat que comencen a fumar és als 17 anys». I va destacar que «això no és acceptable [...] Però aquests resultats són un un problema generalitzat de la població i per això la malaltia cardiovascular és la causa de mort número 1 del món». El cardiòleg va destacar que «qui vol fer exercici i cuidar la seva salut troba temps per fer-ho, qui no troba temps és perquè no vol o perquè no està prou motivat». També va ressaltar la importància en la participació en els anomenats grups d’ajuda mútua, una eina d’intervenció que permet millorar la salut dels participants ajudant-se els uns als altres i només requereix una hora al mes de temps.

A continuació va ser el torn del doctor Jaume Marrugat, coordinador del Grup Regicor i del Programa d'Epidemiologia CV del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Cardiovasculars a Madrid. Marrugat va presentar algunes dades generals de salut comunitària amb indicadors com l’esperança de vida o l'índex de mortalitat de la malaltia cardiovascular. Va exposar que «ens queda molta feina per fer, ja que les malalties cardiovasculars segueixen representant un 48% dins de les causes de mortalitat a la Unió Europea, malgrat que ha baixat la incidència». Finalment, va donar alguns resultats concrets extrets de l’anàlisi dels indicadors de salut de la població cardonina als mesuraments del 2021. Algunes de les conclusions que va revelar és que «la càrrega de factors de risc cardiovascular augmenta amb l’edat» i, sobre estils de vida, va destacar paràmetres com que «el consum de 5 peces de fruita o verdura al dia és molt baix» entre aquesta població.

Seguidament, va intervenir part de l’equip de Healthy Communities representat pel Dr. Xavier Orrit i la psicòloga Natàlia Montilla. Van destacar els punts claus de la intervenció a Cardona i van convidar als participants a formar part dels grups d’ajuda mútua, fase en la que es troba actualment la intervenció del projecte.

L’acte també va comptar amb la intervenció de l’alcalde Cardoní, Ferran Estruch, qui va fer un discurs motivador dirigit a tota la població del municipi animant-los a seguir participant en aquests segons mesuraments i va declarar que el projecte «és essencial per millorar la nostra salut i els nostres hàbits saludables, però també per esdevenir, com fa temps que intentem i treballem, un poble de referència en àmbits de salut, una vila saludable». Finalment i per concloure l’acte, va tenir lloc l’actuació musical de la Banda de música de Cardona, acompanyats excepcionalment per la cantautora cardonina Xènia Delgado.

Una setmana abans ja es va fer una primera presentació de l’evolució del projecte a Sallent, on hi ha implicades més de 900 persones del municipi.