La festa del tió de Sant Vicenç omple la plaça de l'Ajuntament i deixa dolços a 600 infants

Durant més de dues hores l'espai festiu ha bullit d'activitat complint amb una tradició de més de tres dècades

David Bricollé

David Bricollé

Fins a un total de 600 bosses de dolços i altres delícies ha arribat a descarregar el tió de Sant Vicenç de Castellet, el més veterà de la comarca i un dels més vells de Catalunya, ja que com a festa popular al voltant d’aquesta ancestral tradició ja ha sumat 34 anys de trajectòria. Tres dècades que l’han convertit en un dels esdeveniments de referència del calendari festiu local, com s’ha pogut constatar aquest diumenge a la tarda en què, durant dues hores llargues, la plaça de l’Ajuntament ha estat plena de gent seguint les diferents propostes que s’hi han anat desenvolupant, inclosa, evidentment, la picada del tió, que es fa un per un (o per grups familiars) i que ha durat una hora i mitja. Enguany, a més, amb una novetat en aquest apartat: la Colla de Geganters, entitat organitzadora, ha instal·lat un arbre en un dels espais, que s’ha anat decorant de boles pintades per tots els infants que han aportat la seva. D’aquesta manera, obtenien el tiquet per, després, poder fer cagar el tió. Una bona part han fet la seva creació a la plaça mateixa, mentre que d’altre ja la duien feta de casa perquè, prèviament, s’havien distribuït les boles a les escoles.

A banda d’aquesta novetat, la festa ha complert amb els seus requisits essencials. Primer, l’obertura de la festa amb l’arribada de la cercavila encapçalada pel Nen i la Nena, gegantons de la Colla de Geganters, acompanyats de la colla de grallers i amb un seguici format pels nens i nenes de l'Esbart Dansaire Santvicentí i de l'Associació Musical Castellet, que posteriorment tenen protagonisme a la plaça.

Un cop allà, s'ha donat el senyal per a l'arribada dels singulars personatges d'aquesta festa santvicentina, els tioners, encarregats de triar el tió més adequat i dur-lo fins a la plaça dalt d'un carro.

Ja amb el tronc present, s'han iniciat els actes tradicionals per complir els requisits que des de l’escenari els ha demanat el tioner major: una escena del pessebre vivent a càrrec dels nens i nenes de l'Associació Musical Castellet i les danses de l'esbart. Amb aquests passos fets, s'ha passat a comprovar si la plaça coneixia la cançó per fer cagar el tió, i s'ha fet la prova definitiva amb els gegantons picant el vell tronc. Constatat que ja estava prou calent, s'ha traslladat a un altre punt de la plaça per començar la desfilada d'infants per fer-lo descarregar.

El protagonisme de la festa ha passat llavors a mans del grup d'animació Més Tumàcat, que ha fet ballar i moure's els qui eren a la plaça. Com també és tradició, no ha faltat el brou calent, cuinat amb brasa a la mateixa plaça per l'entitat Ceps i Manduca, acompanyat de torrades per combatre un fred que enguany era prou viu.

La Festa del Cagatió culminava un cap de setmana amb molt dinamisme al centre del poble, ja que al llarg dels dos dies ha acollit la Fira de Nadal a Sant Vicenç, amb parades i activitats als carrers més comercials.