Súria tanca les festes d’hivern amb actes de descoberta històrica i patrimonial

Es van presentar les memòries editades del surienc Andrés Laso i es va fer una ruta per dos espais

Redacció

Súria ha posat el punt final a les Festes de Sant Sebastià d’enguany amb una mirada al passat. Dos actes, un de memòria històrica i un altre de descoberta patrimonial, tots dos amb molt bona resposta de públic, han permès fer aquesta cloenda descobrint traces de la historiografia local.

El primer ha estat la presentació de les memòries del surienc Andrés Laso Iglesias (Oñón-Mieres, 1913 - Barcelona, 1987), que han estat editades i publicades pel portal web manresà Memoria.cat, especialitzat en la recuperació de testimonis i documents de memòria històrica. Es tracta de les segones memòries d’un surienc que s’hi poden trobar, després de les de Pere Puig Rafart.

En aquest valuós document, Andrés Laso recorda les seves vivències de la guerra civil com a combatent en les files de l’exèrcit republicà, i de la postguerra, incloent-hi el seu pas pels camps de concentració francesos i la seva tornada a Súria després de l’exili. La presentació va omplir el saló de sessions de l’ajuntament i va comptar amb una representació destacada de la família de l’autor.

En el transcurs de l’acte, el periodista i historiador Salvador Redó, membre de Memoria.cat excap de fotografia de Regió7, va remarcar el gran interès històric i vivencial d’aquest document, un relat «viu i a voltes trepidant» de les experiències de guerra i postguerra de l’autor, amb molts detalls sobre la vida i la societat surienca d’aquells anys.

En nom de la família, Andreu Laso Casahuga, un dels fills de l’autor de les memòries, va agrair la publicació de les memòries i la celebració de l’acte de presentació. Andreu Laso va afegir que el seu pare va aconseguir superar totes les dificultats «amb la seva força de voluntat».

L’alcalde Albert Coberó va agrair el treball que ha fet possible la publicació de les memòries d’Andrés Laso, una persona «amb unes vivències interessants i certament complicades per la conjuntura històrica que li va tocar viure». El batlle surienc va situar la celebració d’aquest acte en el context del programa de la Festa de Sant Sebastià, amb activitats que permeten «conèixer la història del nostre poble i dels suriencs i surienques que han contribuït a conformar la Súria i el país que tenim». L’acte va acabar amb una actuació de la Societat Coral La Llanterna, amb la presència de l’altre fill d’Andrés Laso, Josep Maria Laso Casahuga.

Visita a elements patrimonials

Prop d’una vuitantena de persones va participar en la visita a la Creu del Noi Viudo i la barraca de vinya de cal Sorribes, dos elements patrimonials del Poble Vell i la Vall Seca. La ruta va anar a càrrec de l’estudiós i regidor de Cultura i Turisme, Albert Fàbrega.

En el transcurs de la visita, Albert Fàbrega va explicar la història que va donar origen a la Creu del Noi Viudo, el jove surienc Urbici Calmet i Palau, que va morir el febrer de 1909 arran del tret d’un vigilant, en el context del fort malestar social que va generar l’aplicació de l’impost estatal de consums i el contraban de mercaderies que es va originar a moltes poblacions.

L’itinerari va continuar fins a la barraca de vinya de cal Sorribes, una construcció de pedra seca que va ser restaurada l’any 2001, en uns treballs dirigits pel surienc Antoni Badia, de cal Gaudó. Com en les anteriors visites patrimonials de la Festa de Sant Sebastià, l’àrea municipal de Cultura ha editat un opuscle que va ser distribuït a les persones participants.

Durant el cap de setmana han tingut lloc dues noves representacions de l’obra teatral ‘L’habitació de Verònica’ d’Ira Levin, a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural. La darrera representació es farà el pròxim diumenge, 4 de febrer, a les 6 de la tarda al Teatre del Foment Cultural.