El Baxi progressa adequadament i suma la segona victòria del curs (81-75)

Els manresans dominen a un Saragossa que només ha estat per davant del marcador setze segons

Segona victòria de la temporada d'un Baxi Manresa que ha imposat amb solvència el seu ritme de joc fins al tercer període. L'equip de Pedro Martínez, fidel al seu estil, ha dominat un Casademont Saragossa que ha acusat el cansament provocat pels compromisos europeus intersetmanals. Amb una sensació de control destacable i quinze punts d'avantatge a l'electrònic del Nou Congost, els manresans s'han oblidat de defensar i han començat a especular massa en atac. Un comportament que, tot i no fer patir en excés per a signar el triomf, ha fet reaparèixer alguns dels fantasmes que es van viure a Lugo.

Quan els jugadors manresans s'espremien en defensa, ofegaven amb facilitat els aragonesos, que cometien una quantitat ingent de pèrdues de pilota. Una circumstància ideal perquè els de Pedro Martínez poguessin córrer a camp obert, i començar a construir un avantatge que ja no han tornat a cedir. El control del joc, però, fluctuava. Els jugadors dirigits per Porfirio Fisac no abaixaven els braços, i eren capaços de mantenir-se amb opcions tot i anar a remolc. Els atacs llargs i les pilotes al pal baix eren la millor arma aragonesa. El Baxi ho sabia, i amb constants dos contra uns, sobretot quan rebia Jahlil Okafor, aconseguien reduir l'impacte en el joc del pivot estatunidenc, número 3 del draft de l'NBA el 2015. L'excessiu control a Okafor, però, permetia que l'altra referència interior saragossana, Emir Sulejmanovic, convertís amb cistells totes les pilotes que li facilitava el veterà base italià Andrea Cinciarini.

La proposta de Fisac obligava a excel·lir en defensa, concretament en les primeres i segones ajudes. L'equip manresà complia, però la bona circulació de pilota aragonesa trobava molts llançaments alliberats, que els mantenia dins del partit. El Baxi corria quan podia, però quan la concentració defensiva desapareixia o els aragonesos anotaven per talent, costava sang i llàgrimes generar avantatges en el cinc contra cinc en estàtic. Avui, però, l'equip ha après dels errors comesos a Lugo, i el nombre total de llançaments de dos punts ha estat lleugerament superior al de tres. Un fet rellevant, tenint en compte que els visitants han signat un millor percentatge des de més enllà dels 6,75, sobretot quan ho feien a peu parat.

El millor moment dels de Pedro Martínez ha vingut després del descans. L'exigència defensiva era gairebé excel·lent, i carregant amb molts homes el rebot ofensiu, l'equip disposava de moltes segones oportunitats que convertia en cistella. Sagnia rebotava i Robinson anotava des de la cantonada, després ho feia Geben, i en aquesta ocasió el triple frontal se l'apuntava Travanté Williams. La lectura defensiva del conjunt bagenc era gairebé perfecta. Les ajudes a les continuacions dels bloquejos directes arribaven abans que els atacants saragossans, i es treien moltes faltes. Un parcial de 8-0 favorable al Baxi forçava a Fisac a trencar la dinàmica negativa a la qual havien entrat els seus. La ferida deixava de sagnar, però no cicatritzava, els de Pedro Martínez no mataven el partit, però feia la sensació que ho tenien tot estava controlat.

Una sensació de control que s'ha diluït tot just començar el darrer període. Els manresans han desconnectat i el ritme ha embogit. Robinson feia valdre la seva capacitat atlètica en atac, però els aragonesos anotaven amb massa facilitat. Els dos equips semblava que feien bo el resultat, no obstant això, aleshores, el Saragossa ha retrobat l'encert exterior. Dos triples de Langarita i un 3+1 de Yusta, que fins aleshores l'equip havia assecat, trencaven la barrera dels 10 punts. Semblava que l'ensurt seria suficient per motivar una reacció, però la bona dinàmica ofensiva visitant s'encomanava a l'altre extrem de la pista, i el Baxi es començava a precipitar. Una esmaixada de concurs de Badio davant de Yusta semblava que tornava a endollar l'equip, però tan sols ha estat un miratge. L'expulsió per faltes de Sulejmanovic, màxim anotador aragonès, ha donat una bombona d'oxigen final a l'equip, que avui sí que ha estat solvent des de la línia de tir lliure als darrers instants de duel.