L´Associació Comarcal Empresaris del Berguedà ha reunit avui al sector empresarial per debatre i posar en comú els neguits per l´augment en l´Impost de Béns Immobles (IBI), aprovat per ple de l´Ajuntament de Berga el 19 de desembre 2014 segons el qual s´apuja el tipus impositiu per un 10 % dels béns immobles com locals comercials, oci i hostaleria, industrial, oficines i sanitat per eixugar el deute estructural del consistori de Berga (18 milions d´euros). La reunió, feta amb una missió constructiva, ha tingut la participació de gairebé una quarantena d´empreses i comerços, juntament amb representants de l´equip de govern (CUP) i de l´oposició (CIU,ERC) per discutir obertament la modificació de l´impost.

Una de les primeres coses que ha demanat l´ACEB és contenció i equilibri en els impostos amb una revisió de l´ordenança fiscal de l´IBI per tal de poder-lo ajustar a la baixa el 2016, acompanyat d´una exhaustiva revisió de les propietats subjectes a l´impost. També ha demanat una millora de l´eficiència dels serveis públics, tal i com han hagut de fer les empreses per seguir la seva activitat.

L´apujada de l´IBI suposa que en el cas d´una empresa que tingui una nau industrial al Polígon de La Valldan de 1.500 m2 amb un valor cadastral de 255.000, el 2014 va pagar en concepte d´IBI 1.874 euros. El 2015 pel mateix espai i amb l´augment pagarà 2.805 euros, un 66 % més. En el cas d´una empresa que tingui un local comercial de 800 m2 (valor cadastral de 136.000), el 2014 va pagar d´IBI 999 euros. El 2015 pagarà 1.496 euros, un augment de 497 euros.

Francesc Ribera (CUP) ha explicat que la voluntat que hi havia en la modificació de l´ordenança era el que més s´assemblava al que "pagui més qui més té", per eixugar part del deute de l´ajuntament. Aquest fet ha sigut àmpliament discutit per l´ACEB en el fet que hi ha empreses que tot i tenir una nau en propietat tenen problemes per afrontar les despeses fixes, perdent així competitivitat i capacitat per crear ocupació. Els empresaris també han matisat que la mesura d´incrementar els impostos cal que vagi acompanyada de millors serveis per la ciutat. Ens trobem (tributàriament) a l´alçada de grans ciutats i en el cas de Berga els serveis municipals no estan a l´alçada del que demana la ciutadania.

En tot moment l´ACEB s´ha ofert oberta a col·laborar en el que calgui i ha demanat un diàleg que considera imprescindible entre el sector empresarial i l´Ajuntament de Berga, fet que ha sigut ben rebut per als diferents representants de partits polítics presents a la reunió. La CUP s´ha ofert a programar reunions periòdiques per tractar els temes que més afecten a les empreses atès que una de les seves prioritats és sanejar l´Ajuntament de Berga.