Òmnium Cultural del Berguedà ha lliurat els primers premis d'Història. Al certamen, dirigit als joves, hi han participat cinc escoles i instituts de la comarca amb catorze treballs presentats.

El concurs s'ha dividit en dues categories i s'hi han presentat treballs relacionats amb aspectes polítics, econòmics, socials i biogràfics de la història de Catalunya. Cada treball constava d'una producció audiovisual i d'una part escrita. Pel que fa a la categoria A, dels alumnes de 5è i 6è de primària, els guanyadors dels tres premis van ser de l'escola d'Olvan. El primer, amb el títol L'expansió per la Mediterrània i els almogàvers, va ser per al grup format per Adrià Arias Alías, Marina Brucet Casabella, Jan Castellà Subirana, Estel Díaz Pereiro, i Ariadna Rovira Puigantell. El segon premi va ser per lba Amills Poal, Núria Canal Pons, Laia Carbonell Corominas, Andrea Gómez Peregrina, i Sergi Fernández Colell; amb el treball El naixement de Catalunya, també de l'escola d'Olvan. El tercer premi va ser per al treball Jaume I el Conqueridor: un rei de llegenda, dels alumnes Maria Huch Cosp, Jordina Juan Sánchez, Íker Rodríguez Cánovas, Dídac Suárez Moya, i Quar Subirana Rotllant, també d'Olvan.

Pel que fa la categoria B, de primer i segon d'ESO, el primer premi se´l va endur el treball 300 anys de resistència, fet per un grup d´alumnes de La Salle Berga: Gemma Galobart Santandreu, Anna Padullés Casals, Èric Macarrilla Galindo, i Lara Romera Simon. El segon premi també va ser per a estudiants de La Salle, pel treball Un cub d´història, fet per Aina Orriols Esquius, Marina Alsina Canals, Mikel Mulero Romero, Arnau Guitart Fígols, i Carlos Giralt Fuixench. I el tercer premi d´aquesta categoria, de secundària, va recaure també a La Salle, pels autors del del treball, Un dia a la fàbrica: Paula Mendoza Calvo, Laia Fígols Caballé, Yeray Pons Cano, i Maria Torrabadella Vila.

Jaume Duran, professor de comunicació audiovisual de la Universitat de Barcelona; Ramon Gassó, director de l´Escola Sant Joan de Berga; Xavier Gassó, pintor; Xavier Pedrals, historiador i director de l´Arxiu Comarcal del Berguedà; i Dolors Santandreu, doctora en Història Medieval han estat els membres el jurat.

Els premis es van lliurar en el marc d'una vetllada literària, enguany amb Xavier Gonzàlez-Costa com a escriptor convidat.