«Dividir els berguedans en dos bàndols per fer cohesió». Aquest és el punt de partida de la Carlinada que organitza l'Ajuntament de Berga La tercera edició d'aquest certamen manté els objectius dels primers anys: donar a conèixer la història de berga, referent a les guerres carlines i el llegat que va queda a la ciutat i a la comarca d'aquesta època, a través d'activitats competitives i lúdiques.

Tal i com ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, a la Torre de la Petita, un dels escenaris més representatius d'aquesta època històrica que es conserva a Berga, juntament amb representants d'algunes de les entitats participants, la programació de les activitats s'ha pogut fer «gràcies al suport i la implicació de les entitats amb les que s'ha treballat des de fa mesos amb molt bona sintonia». Segons Ribera, «l'objectiu és que la Carlinada creixi des de la base i amb la col·laboració dels clubs i associacions de la ciutat». El consistori juntament amb Mountain Runners, la Farsa, el Club Esquí Berguedà, l'Agrupació Biciclista Senglars dels Rasos, els Castellers de Berga i l'Handbol Berga han organitzat competicions i activitats durant divendres i dissabte. Els participants lluitaran en dos bàndols: el dels carlins i el dels liberals, i el que sumi més punts de totes les activitats realitzades, es convertirà en el guanyador de la tercera edició del certamen. Les inscripcions i tota la informació sobre les proves que s'han organitzat es poden fer i consultar al web www.carlinada.cat. Enguany, per exemple, es repeteix el combat de làser tag pel barri vell i el concurs Berga o Barbàrie; hi haurà una cursa fins a Queralt i una cronoescalada ciclista fins als Rasos de Peguera, tornejos d'handbol i voleibol, representacions històriques pels carrers, així com també La Contracorrent dels Castellers de Berga, jocs familiars i actuacions musicals, com la del Pont d'Arcalís prevista per divendres a la nit.

Jornada d'actes al castell

Diumenge els actes es traslladaran al castell. Els Amics del Castell de Berga han organitzat una jornada d'activitats vinculades a la cultura basca. Tal i com ha explicat el president de l'entitat, Xavier Campillo, durant el matí hi haurà una jornada de portes obertes per conèixer el jaciment arqueològic, una visita guiada pels escenaris del carlisme, una sessió de lectura de textos de la primera guerra Carlina de Pio Baroja i un taller de pinxos bascos, entre d'altres. Al migdia, tindrà lloc la tercera edició de l'Arròs del Governador.