El monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà celebrarà, enguany, una de les edicions més especials de les Nits Musicals. El certamen estrenarà, aquest estiu, la Creu de Sant Jordi, just cinc dies abans de l'inici del festival musical que celebra 54 edicions.

Les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà són un referent cultural a la comarca i un dels festivals musicals d'estiu més antics que es conserven al país. El distintitu que lliura la Generalitat de Catalunya servirà per posar, encara més, al mapa, un certamen que ha aconseguit portar actuacions musicals de nivell al petit municipi de l'alt Berguedà. A la vegada, serà «un agraïment» a totes les persones que han estat al darrere d'aquest certamen en el més de mig segle de vida, tal i com ha assegurat l'alcalde de Guardiola de Berguedà i president de l'associació Nits Musicals des d'abans de ser alcalde, Josep Lara.

El certamen va néixer l'any 1964 quan un grup de guardiolencs van voler replicar al monestir de Sant Llorenç el que havien vist en un castell de França durant un viatge: omplir de música clàssica el seu temple romànic més emblemàtic. L'aposta era arriscada, i més tenint en compte les dificultats que suposava fa unes dècades portar formacions de música clàssica de renom a un municipi petit de l'alt Berguedà. El repte s'ha assolit amb escreix i al llarg de mig segle, durant tres divendres de la temporada estival, el monestir romànic ha acollit concerts de música, principalment clàssica, però també d'estils diversos com el jazz o la música catalana; de la mà de diverses formacions, tant vocals com musicals; i també sense deixar de banda la participació d'artises berguedans. «No ha estat fàcil, però al darrere hi ha hagut moltes persones que han fet possible mantenir el festival, algunes que malauradament ja no hi són i aquesta Creu de Sant Jordi és un agraïment a tots ells», ha explicat Lara.

Tres concerts, tres estils

Més enllà de l'estrena de la Creu de Sant Jordi, els protagonistes del festival d'enguany seran les formacions que hi actuaran durant els divendres 27 de juliol i 23 i 10 d'agost. Una programació que inclou tres concerts molt variats i que, possiblement, resumeixen a la perfecció el que ha estat el certamen en els darrers anys. Tres propostes molt diferents entre elles, però a la vegada «prou atractives» com per mantenir «el públic fidel» i cridar l'atenció de «nous espectadors» i amb força presència berguedana dalt de l'escenari. Dues de més clàssiques, però amb repertoris que tindran poc a veure; i una tercera que acostarà al públic a la música de cobla.

La Melanzana Ensemble, una formació jove integrada principalment per músics professionals del Berguedà i del Bages, inaugurarà el festival. Es tracta d'un grup format per joves músics que recentment han obtingut la titulació professional a conservatoris d'arreu d'Europa i que ara, tornen a casa, al Berguedà, per mostrar els coneixements adquirist i començar a trepitjar els escenaris professionals. Així, divendres 27 de juliol, la formació interpretarà peces de diversos compositors com Vivaldi, Häendel i Rameau, repertori que han treballat durant les darreres setmanes de manera intensiva per la gira de concerts que oferiran a la Catalunya central des d'avui.

El 3 d'agost serà el torn d'Arts Symphony Ensemble, una formació nascuda el 2014 integrada per membres de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu i de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Els músics oferiran una obra de Mozart per a quintet de corda i una peça per a octet de vent de Max Bruch, entre d'altres.

La darrera de les cites serà el divendres 10 d'agost, amb el concert que enguany fuig de la programació «més clàssica», ha avançat Josep Lara. Es tracta d'una proposta que unirà a l'escenari el reconegut saxofonista Miquel Bofill amb la Cobla Berga. Durant el concert s'escoltaran peces de compositors clàssics com Eduard Toldrà o Manuel Oltra i obres per a saxo i cobla. Aquest darrers concert serà un homenatge a Josep Viladés i Llorens, qui va ser president de les Nits Musicals durant mols anys que ha traspassat enguany. Lara ha recordat «la gran tasca» de Viladés al capdavant del certamen «sempre amb ganes de tirar-lo endavant».

Les entrades per a cada concert tindran un cost de 12 euros pel públic general i 10 pels socis de Nits Musicals i els menors de 15 anys tindran l'entrada gratuïta als concerts. Lara espera que la participació a les actuacions sigui com la de les darreres edicions i que el fet d'haver rebut el reconeixement de la Creu de Sant Jordi sigui «una empenta» per continuar amb el festival durant molts més anys.