Ahir, a les 8 del matí, el telèfon personal de l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ja sonava. Eren veïns del poble que li trucaven enfadats perquè no entenien per què s'havien tret els contenidors d'orgànica del poble i els de rebuig (anteriorment ja s'havien retirat els d'envasos i paper) i per saber què havien de fer amb les deixalles fins dimarts que ve, que és el primer dia que és previst que es reculli l'orgànica (i envasos) a Puig-reig amb la implantació del nou sistema de recollida de residus del porta a porta a 12 municipis del Berguedà. A nou d'ells, Bagà, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig i Sant Julià de Cerdanyola, comença el dia 14. El dia 4 de novembre ho faran a Berga, Vilada i Avià.

La retirada dels contenidors va causar «sorpresa» al govern local, que va fer públic un comunicat en què assegurava que ahir al matí «a Puig-reig ens hem despertat amb la 'sorpresa' de la retirada de tots els contenidors de residus». En declaracions a aquest diari, l'alcalde, Josep Maria Altarriba, ha dit que «la informació que teníem era que els contenidors d'orgànica es traurien, però pensàvem que seria divendres a la nit». A més «també ens ha sorprès que retiressin tots els de rebuig perquè teníem entès que els traurien dissabte». A partir de les queixes dels veïns, que «ja fa dies que duren» per les cues que hi va haver els dies del repartiment dels cubells, l'alcalde va adreçar-se al Consell Comarcal i l'empresa que té la concessió de la recollida Tranvi-nyots. «Estem fent totes les gestions que estan al nostre abast per tal de minimitzar els problemes que pugui causar» la retirada dels contenidors. «Per això, s'ha habilitat un grup de contenidors a l'avinguda 1 d'octubre (antic Passeig Riera de la Sala) per tal que qui ho necessiti pugui fer-ne ús fins que comenci la recollida porta a porta a partir del diumenge 14». Així informava el govern de Puig-reig als veïns del poble a través de les xarxes socials, ahir.

En declaracions a aquest diari, l'alcalde, Josep Maria Altarriba, deia que la tasca prèvia de l'aplicació del nou sistema de recollida de residus pel qual s'ha apostat al Berguedà amb l'acord dels batlles i dels partits amb representació al Consell «no ha anat com havia d'anar». Altarriba va dir que «no ha anat bé el repartiment dels cubells i la gent ja està nerviosa, tots ens hem posat nerviosos», va admetre. «Quan truvaca la gent hem vist que no podíem estar cinc dies sense recollida», ha indicat. «No es pot tenir la matèria orgànica a casa des de dijous a la matinada fins dimarts», que serà el primer dia que es recollirà. Altarriba va dir que no volia generar polèmica dos dies abans de l'inici del nou servei, que creu necessari però es mostra crític amb la manera com s'està fent la transició. «S'ha generat un malestar molt gran a la població i ara comencem amb mal peu, i quan la gent s'enfada no escolta raons». Altarriba va explicar que ahir al nucli urbà hi va haver veïns que com que no hi havia contenidors van llançar bosses de la brossa a terra. L'empresa que fa la recollida va fer un servei extra per recollir-les. Altarriba tem que avui, dissabte, es pugui repetir aquest problema. L'alcalde ha trobat a faltar que la informació dels canvis arribés abans i fer «una transició més suau» de l'actual sistema al nou, i que els contenidors no s'haguessin tret de cop. «Tenim bona predisposició perquè això vagi bé, però pensem que les queixes són fonamentades i crec que les coses no s'han fet bé».

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Xavier Francàs, va explicar que estan treballant perquè tot rutlli i que justament la retirada de contenidors de Puig-reig s'ha deixat per al final per tal de minimitzar-ne l'impacte. Francàs va dir que les cues del repartiment de kits van ser perquè «ens van plegar tres persones de cop», i va dir que es millorarà tot el que calgui.