L'Ajuntament de Brega ha tret a licitació les obres d'adequació de la planta baixa del convent de Sant Francesc. Aquest espai ha d'acollir una exposició antològica del pintor local Joan Ferrer a promoguda per l'entitat que difòn l'obra del conegut artista, l'Associació d'Amics de Joan Ferrer.

El projecte per dur serveis al vell convent i condicionar una planta va ser aprovat pel ple del 6 de setembre del 2018. La intervenció té un import global de 358.130, 69 euros dels quals 283.141 euros els hi aportarà el consistori mitjançant fons de les meses de concertació de la Diputació. I els 74.988 euros restant els hi posa la Fundació de l'Obra Social de La Caixa tal i com va informar el govern de Berga al seu dia.

L'actuació que ha sortit a licitació consisteix en l'habilitació de diverses espais d'una superfície útil de 789,11 metres quadrats. Fonts municipals han indicat que la zona d'ús públic inclou una recepció, dues sales d'exposicions; una sala d'audiovisuals i uan zona destinada al realització de tallers. La zona d'ús restringit tindrà una guixeta, un bany petit, un magatzem, dues sales d'instal·lacions tècniques i un distribuïdor. L'import de licitació del contracte és de 283.141,74 euros (amb el 21% d'IVA inclòs) i el termini previst d'execució de les obres és de 8 setmanes.

El convent de Sant Francesc de Berga és propietat de la comunitat religiosa que el 2016 en va fer efectiva la cessió a l'Ajuntament per un període de 25 anys.

L'adequació de la planta baixa que ara surt a licitació (s'hi poden presentar ofertes fins el dia 23 de mar d'enguany) és l'obra més important que s'afronta fins ara en el procés d'adequar un edific que estructuralment està en bon estat però del que cal adequar les instal·lacions perquè pugui acollir actes públics.

En el seu dia els franciscans van cedir la planta baixa a l'associació Amics de Joan Ferrer amb l'objectiu de fer-hi una exposició antològica del reconegut pintor berguedà. Posteriorment es va fer la cessió de la resta del conjunt al consistori. Aquesta entitat berguedana també ha arribat a un acord amb la Fundació de l'Obra Social de la Caixa pel finançament de l'exposició així com també de part de l'adequació d'unes instal.lacions que un cop s'acabi l'exposició del pintor berguedà quedarà per a la ciutat que actualment no disposa d'una sala d'exposicions.

Des que a final del 2014 els franciscans van deixar la ciutat després de més de 700 anys de presència, aquestes instal·lacions, que estan catalogades com a Bé Cultural d'Interès L0cal (BCIL), han estat tancades i barrades. El projecte de fer-hi una sala d'exposicions serà la primera utilitat social que tindrà