01 de març de 2019
01.03.2019
Regió7

Berga licita les obres d'adequació de la planta baixa de Sant Francesc

Es farà una sala d'exposicions que acollirà una antològica del pintor berguedà Joan Ferrer

01.03.2019 | 00:01
Edifici del convent de Sant Francesc, al nucli històric de Berga

L'Ajuntament de Berga ha posat a licitació les obres d'adequació de la planta baixa del convent de Sant Francesc. Aquest espai ha d'acollir una exposició antològica del pintor local Joan Ferrer promoguda per l'entitat que difon l'obra del conegut artista berguedà, Grup de Pintors Verdaguer 7- Associació d'Amics de Joan Ferrer.

El projecte  per dur serveis al vell convent i condicionar una planta va ser aprovat durant el ple del 6 de setembre del 2018. La intervenció té un import global de 358.130,69 euros dividida en dues fases. Del cost global, 283.141 euros els aportarà el consistori mitjançant fons de les meses de concertació de la Diputació. I els 74.988 euros restant els hi posa la Fundació de l'Obra Social de La Caixa.

L'actuació que ha sortit a licitació consisteix en l'habilitació de diversos espais d'una superfície útil de 789,11 metres quadrats. Fonts municipals han indicat que la zona d'ús públic inclou una recepció, dues sales d'exposicions, una sala d'audiovisuals i una zona destinada a la realització de tallers. La zona d'ús restringit tindrà una taquilla, un bany petit, un magatzem, dues sales d'instal·lacions tècniques i un distribuïdor. L'import de licitació del contracte és de 283.141,74 euros (amb el 21% d'IVA inclòs) i el termini previst d'execució de les obres és de 8 setmanes. S'hi poden presentar ofertes fins al dia 23 de març

L'adequació de la planta baixa que ara es posa a licitació és l'obra més important que s'afronta fins ara en el procés de condicionar un edifici que estructuralment està en bon estat però del qual cal adaptar les instal·lacions perquè pugui acollir actes públics.

El convent de Sant Francesc de Berga és propietat de la comunitat religiosa que el 2016 en va fer efectiva la cessió a l'Ajuntament per un període de 25 anys.

En el seu dia els franciscans van cedir la planta baixa a l'associació Amics de Joan Ferrer amb l'objectiu de fer-hi una exposició antològica del reconegut pintor berguedà. Posteriorment es va fer la cessió de la resta del conjunt al consistori. Aquesta entitat berguedana també ha arribat a un acord amb la Fundació de l'Obra Social de la Caixa pel finançament de l'exposició, així com també de part de l'adequació d'unes instal-lacions que, un cop s'acabi l'exposició del pintor berguedà, quedaran per a la ciutat, que ara no disposa d'una sala d'exposicions.

El 27 de juliol del 2017 l'Ajuntament de Berga, el Grup de Pintors Verdaguer 7 i l'Obra Social de La Caixa van signar un conveni per dur a terme l'exposició de Joan Ferrer a la planta baixa de l'edifici del convent.

Des que a final del 2014 els franciscans van deixar la ciutat després de més de 700 anys de presència, aquestes instal·lacions, que estan catalogades com a Bé Cultural d'Interès L0cal (BCIL), han estat tancades i barrades. El projecte de fer-hi una sala d'exposicions serà la primera utilitat social que tindran. Fins ara s'hi ha realitzat la reforma interior per a la construcció d'uns banys (serveis higiènics) amb un pressupost de 54.921,77 euros. També es van realitzar obres a l'exterior per facilitar-hi l'accés a persones amb mobilitat reduïda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook