Els angelets no podran participar enguany dels salts de maces de la PatumEls membres de la comparseria hauran d'esperar a que petin tots els fuets per sortir al centre de la plaça i rematar els dimonis un cop abatuts. La Guàrdia Civil ha advertit als responsables de l'Associació de la Patum Infantil i de l'PatumAjuntament de Bergaja que estarien incomplint la normativa del foc. L'entitat ja aplica aquesta llei per a les comparses de foc: les maces, les guites i els plens, on l'edat mínima per a participar-hi és de 10 anys, però els seus responsables consideren que els àngels queden fora d'aquesta llei perquè els infants, en aquest cas, no manipulen directament el foc. Tot i que fins ara els nens menors de 10 anys havien saltat d'àngel, enguany la Guàrdia Civil ha prohibit a l'entitat que gestiona la festa que ho facin per seguir la normativa i evitar així sancions econòmiques importants. L'avís, però, els ha arribat aquesta setmana quan ja s'havien fet els sortejos per participar de la comparsa i els infants havien assajat per als salts d'aquest divendres.

El president de l'Associació de la Patum Infantil, Sergi Montaner, ha recordat a Regió7 que des de l'Associació de la Patum Infantil ja fa anys que denuncien que és una llei que trenca amb l'essència de la festa i defensen que es tracta d'una tradició i d'una festa popular que hauria de quedar deslligada del reglament d'articles pirotècnics, tal i com deixen clar amb el seu lema: No som pirotècnia, som cultura.

Per posar de manifest aquest malestar, ja fa anys que l'Associació de la Patum Infantil reivindica la necessitat que la Generalitat redacti i aprovi una llei pròpia perquè els infants puguin participar de les comparses de foc de la festa independentment de l'edat. Montaner creu que «algú ha d'apostar-hi i s'hi ha de treballar perquè tradicions com la nostra Patum no es perdin», ha afirmat.