Som Avià ha decidit deixar l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà per «importants discrepàncies en la manera de fer política amb alguns socis». La formació liderada per Patrocini Canal, alcaldessa d'Avià, ha pres la decisió després de «reflexionar-hi molt» i ha anunciat que conservarà la plaça al govern del Consell Comarcal. L'alcaldessa d'Avià ha explicat a Regió7 que «la decisió no ha estat desencadenada per un fet puntual sinó que és fruit de tota la trajectòria de l'agrupació. Vam formar-la sense coneixe'ns de res. Només teníem en comú que érem pobles que ens presentàvem sense cap partit pel mig i vam pensar que estaria bé tenir representació al Consell. Però som molt diversos i no acabem d'avenir-nos».

La vicepresidenta del Consell i consellera de Pagesia, Món rural i Petits municipis desgrana les desavinences i afirma que «hi ha uns quants pobles que són molt més radicals en sentit de debat, de contraposar-se al sistema establert... teories molt enriquidores, però jo soc més de treballar el dia a dia, de gestionar, de servir... no em sento còmoda amb el diàleg ideològic, ja que crec la realitat és prou dura i difícil».

La decisió de Som Avià d'abandonar l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà farà que aquesta es quedi sense representació al Consell. A l'inici, l'agrupació estava formada per 7 pobles: Avià, Bagà, Borredà, Capolat, la Nou, Sagàs i Guardiola. El primer conflicte va arribar de bon principi, quan Pep Llamas, de Bagà Endavant, es va negar a cedir la seva acta de conseller a l'alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola, escollida per l'assemblea d'electors en una votació, i per aquest motius l'agrupació d'electors li va retirar la confiança. Llamas es va quedar la representació al Consell com a independent i a l'oposició, i va deixar el govern de Junts, PSC i l'agrupació d'electors en minoria. Ara, la renúncia de Som Avià fa que tres pobles més abandonin l'agrupació i que aquesta es quedi únicament formada per Sagàs, la Nou i Guardiola.

Canal apunta que «poden continuar sent agrupació, jo estaré al costat dels petits pobles. No tindran una representació directa, però el Consell seguirà estant al seu costat».

La vicepresidenta opina que la decisió del seu grup pot fer girar la situació al govern del Consell amb un nou moviment de Pep Llamas, que podria entrar-hi i formar majoria. «No sabia com respectar acords interns i se'l va apartar de l'agrupació. Ara ell té ganes de treballar i d'aportar projectes sobretot per a l'alt Berguedà, i ens demana que li obrim la porta», acaba Canal.

La decisió no influeix en Llamas

Pep Llamas, de Bagà Endavant, ha explicat a aquest diari que «no vull valorar la decisió de la Patrocini Canal, ja que no pertanyo a l'Agrupació, però és el mateix que jo vaig fer fa un any, no devia anar tan desencaminat». Llamas ha reiterat que la seva entrada al govern comarcal no dependrà en absolut de la decisió de Som Avià d'abandonar l'associació d'electors, sinó de l'aprovació d'un projecte econòmic que el Consell ja té sobre la taula després del retard provocat per la pandèmia.

«Sobre la meva entrada al govern se n'havia de parlar, ja que nosaltres com a Bagà Endavant volíem garantir la independència política al Consell, i aquesta estava vinculada a l'aprovació d'un projecte ambiciós per a la comarca del que havíem de tenir notícies a principi d'any. Ja vaig dir que si el govern el recull i l'accepta, entraré al govern del Consell. I amb això no ens hem bellugat, ja que va arribar el virus i es va aturar tot», ha explicat Llamas.