El bibliobús Pedraforca, el més antic dels que circulen a Catalunya, compleix 50 anys

Es va inaugurar el 1973 per donar servei a les poblacions rurals del Berguedà sense biblioteca. Per celebrar el mig segle es faran activitats lúdiques el maig a Guardiola i a Avià, i una exposició

Bibliobús Pedraforca

Bibliobús Pedraforca / Diputació de Barcelona

Redacció

El bibliobús Pedraforca ha complert 50 anys aquesta setmana. Va entrar en funcionament el 12 d’abril del 1973 de la mà de la Diputació de Barcelona per donar servei a les poblacions rurals sensense biblioteca pública.

El seu itinerari, de periodicitat quinzenal, donava servei a 19 municipis i 15 colònies tèxtils, i anava equipat amb un tocadiscos. Va ser el primer amb tracció autònoma, a diferència dels altres, que no en tenien i havien de ser arrossegats per un altre vehicle.

El bibliobús Pedraforca en els seus inicis, fa 50 anys

El bibliobús Pedraforca en els seus inicis, fa 50 anys / Diputació de Barcelona

L’any 1993 va deixar de funcionar per una avaria mecànica i un any més tard la Diputació va adquirir un nou vehicle que a actualment continua donant servei a 12 municipis berguedans amb 15 punts de parada. 

El bibliobús Pedraforca és el més antic dels que circulen a Catalunya. Dona servei als municipis d’Avià, Bagà, Borredà, Cercs, Cercs (Sant Jordi), Guardiola de Berguedà, Montmajor-Ajuntament, Montmajor-Escola, Olvan, Olvan (Cal Rosal), La Pobla de Lillet, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre i Vilada.

Actes d'aniversari

Per celebrar el cinquantè aniversari, s'han previst diferents accions i activitats de caire lúdic que es faran durant el mes de maig als municipis de Guardiola de Berguedà i Avià. A més, es podrà veure una exposició que itinerarà amb el bibliobús i que gràcies a uns plafons desmuntables es podrà conèixer la història del bibliobús Pedraforca a través d’imatges, fotografies i continguts.

Els bibliobusos

Els bibliobusos són biblioteques mòbils que donen servei als municipis de menys de 3.000 habitants que no disposen de biblioteca física i que ofereixen servei d’informació i préstec amb la mateixa qualitat que una biblioteca estable, accés públic a Internet, activitats culturals i de foment de la lectura.

Apropen documents entre llibres, audiovisuals, revistes i diaris als municipis on donen servei i permeten l’accés al catàleg Aladí, amb accés a 1.200.000 de títols diferents i a més de 10 milions de documents. A més de l’accés a la col·lecció els serveis que ofereixen són carnet únic per a totes les biblioteques i bibliobusos, accés al catàleg col·lectiu, préstec i préstec interbibliotecari gratuït, informació i atenció personalitzada, accés a Internet i ofimàtica, dinamització cultural, foment de la cultura i col·laboració amb les escoles i entitats locals.

Usuaris del bibliobús

Usuaris del bibliobús / Diputació de Barcelona