Junts presidirà el primer any i mig el Consell del Berguedà i ERC agafarà el relleu fins a final de mandat

Ramon Caballé i Moisès Masanas es reparteixen la presidència, que comptarà amb 9 consellers comarcals més i 6 adjunts

Junts, ERC, la CUP i Més x Gironella signen el pacte de govern a quatre bandes a l'ens comarcal

Presentació del pacte de govern aquest dijous al claustre del convent de Sant Francesc. D'esquerra a dreta: Lluís Vall (Més x Gironella), Moisès Masanas (ERC), Ramon Caballé (Junts) i Sebastià Prat (CUP)

Presentació del pacte de govern aquest dijous al claustre del convent de Sant Francesc. D'esquerra a dreta: Lluís Vall (Més x Gironella), Moisès Masanas (ERC), Ramon Caballé (Junts) i Sebastià Prat (CUP) / Anna Costa

Ramon Caballé, de Junts, serà investit aquest divendres nou president del Consell Comarcal del Berguedà. Governarà el primer any i mig, fins el gener del 2025. Els dos anys i mig restants, assumirà la presidència Moisès Masanas, d'ERC. Aquest és l'acord a què han arribat els dos partits majoritaris a l'ens comarcal, que aquest dijous a la tarda han presentat en roda de premsa el pacte de govern a quatre bandes, amb la CUP i Més x Gironella.

D'esquerra a dreta: Moisès Masanas (ERC) i Ramon Caballé (Junts)

D'esquerra a dreta: Moisès Masanas (ERC) i Ramon Caballé (Junts) / Anna Costa

El nou equip de govern el formaran 16 dels 19 consellers, deixant a l'oposició els dos del PSC (Abel Garcia i Lourdes Sánchez) i la de Som Avià (Patrocini Canal). Dels 16 consellers, no tots seran titulars de carteres. A part del president, hi haurà 9 persones al capdavant de les àrees en què s'organitza el nou ens, i 6 seran adjunts d'algunes d'aquestes àrees.

Del president, en penjaran les àrees de Presidència, Relacions Institucionals, Administració General, i Pressupost i Gestió Tributària. Ara l'assumeix Ramon Caballé, i Moisès Masanas tindrà la vicepresidència primera. Caballé també s'ocuparà de Govern Obert i Polítiques Digitals, Atenció Ciutadana i Participació, Esports, i Joventut. Per la seva banda, Masanas també es farà càrrec de Projectes Comarcals i Europeus, amb David Font com a adjunt, i del cicle de l'aigua i energia, amb Eduard Subirana com a adjunt.

La vicepresidència segona serà per a Sebastià Prat, de la CUP. La vicepresidència tercera l'ocuparà Lluís Vall, de Més x Gironella. I la quarta, també la compartiran Junts i ERC, amb Jesús Calderer i Quim Espelt, respectivament. Pilotaran àrees rellevants, tal com es pot veure en el següent organigrama, que compta amb una àrea de nova creació, la de Polítiques d'Igualtat i Feminismes amb Ivan Sànchez (CUP) al capdavant.

Captura

Captura / Anna Costa

Moisès Masanas ha destacat que el repartiment de les àrees s'ha fet interrelacionant tots els grups polítics: "Serà un equip de govern que treballarà de manera molt transversal, que és el què necessita la comarca". Segons Masanas, "tenim grans reptes i aquesta transversalitat ens donarà lpossibilitatat de poder-los entomar i fer que els 31 municipis i tots els ciutadans del Berguedà se sentin representats".

L'acord quadripartit és, per a Masanas, "un exemple clar de posar la comarca per davant de la marca". Tot i les ideologies diferents, ha remarcat "la generositat de tots els grups per arribar a un acord que agrupa les quatre forces polítiques més importants de la comarca". Amb el valor afegit, ha dit, de ser un pacte nacionalista: "és un pacte de país a petita escala, ens agradaria veure a d'altres territoris la suma de les forces sobiranistes".

Ramon Caballé ha comentat els punts clau en què treballarà el nou ConselComarcalal del Berguedà. En destaquen el compromís d'empoderar el Consell d'alcaldies, i el de transformar i fer més eficient l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, perquè sigui "el braç executor de les polítiques econòmiques del Consell". De fet, el repartiment de la presidència del Consell Comarcal es reproduirà a l’Agència. L’actual president, Lluís Vall (Més per Gironella) mantindrà el càrrec el primer any i mig del nou mandat, i després passarà el relleu a Sebastià Prat (CUP), amb qui compartiran les carteres relacionades amb promoció econòmica.

A part d'aquestes dues prioritats, es marquen reptes com ara dotar de múscul tècnic l'ens comarcal per donar resposta a municipis petits amb dèficit de secretaris o d'arquitectes. A nivell de sostenibilitat, millorar la recollida de residus, vetllar per al cicle de l'aigua, i apostar per la sobirania energètica i les renovables. En l'àmbit de polítiques industrials, seguir apostant per la marca única de polígons, i potenciar el comerç i el turisme. També posen l'accent en la dinamització de les infraestructures de mobilitat i connectivitat. Parlen de seguir defensant la política de drets socials. I no passen per alt fomentar polítiques per als nous reptes de sobreenvelliment, i polítiques de joventut per retenir la fuga de talent.

DSC 0336

DSC 0336 / Anna Costa