Cal Rosal fa la pretemporada boletaire

El preu de venda a l’engròs se situarà entre els set i els quinze euros el quilo en funció de la producció

Imatge del Mercat del Bolet de Cal Rosal de l'any passat

Imatge del Mercat del Bolet de Cal Rosal de l'any passat / Ajuntament d'Olvan

Miquel Spa

Més ambient i ganes que no pas cistells plens en l’estrena del Mercat del Bolet de Cal Rosal, aquest dissabte. El veïnat d’Olvan, un dels entorns referents de la gastronomia boletaire no tan sols a la comarca sinó que també pels aficionats de Barcelona que busquen una escapada ràpida, ha obert aquest cap de setmana l’activitat micològica en unes jornades que han estat definides com a «una mena de pretemporada» necessària per tenir-ho tot a punt quan hi hagi bolets. 

El Mercat del Bolet s’ha estrenat amb cinc parades que també han ofert els embotits com a gran atractiu atès que la secada als boscos encara no els permet produir bolets. La cita comercial també ha programat les primeres activitats familiars i culturals a fi efecte de resituar Cal Rosal com una de les capitals de la gastronomia boletaire. Entre els visitants que en aquesta engegada han passejat per les parades i les terrasses dels restaurants hi havia més il·lusió per les pluges que han anat caient les últimes hores arreu que no pas  ganes de comprar. En aquest sentit, l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prats, ha valorat que «per nosaltres aquesta és una època en què sempre hi acaba passant gent pel Berguedà, de manera que encara que no hi hagi bolets, no podem fer una valoració negativa;Cal Rosal és un lloc de pas i per tant també en aquesta estrena hi ha vingut gent». L’alcalde ha apuntat que el que més li ha agradat del debut és la «cara d’esperança» dels visitants pels bolets que poden anar fent-se a partir d’ara als boscos gràcies a les últimes precipitacions:«la cara de la gent, sobretot dels paradistes que han vingut però que no han obert, que avui ja ha canviat, l’aigua que ha caigut be ha fet que els aficionats estiguin amb més optimisme;tinc la impressió que la gent ha canviat les sensacions respecte les que tenia a principi del mes». En aquest sentit, l’alcalde ha coincidit amb alguns dels boletaires aplegats a les terrasses de Cal Rosal que era bo arrencar ja la celebració del Mercat perquè d’aquesta manera es comença a generar l’ambient que de ben segur esclatarà en els pròxims dies si persisteixen les pluges. Tant és així que els caps de setmana el Mercat obrirà i quan hi hagi més bolets ho farà cada dia, sobretot amb els paradistes especialitzats en micologia. El Mercat del Bolet de Cal Rosal forma part del programa de les Fires i Festes del Bolet del Berguedà, el qual ha programat també pel cap de setmana que ve la Fira del Bolet i del Boletaire a la Pobla de Lillet;la Fira del Tastet i del Bolet de Vilada el dotze d’octubre; la Festa del Bolet el cap de setmana del 14 i 15 d’octubre a la Festa del Bolet; i la Festa de Bolet, també a Cal Rosal, el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre. Més d’un mes d’activitats i cites comercials per tornar a situar el Berguedà com a epicentre de la cultura i la gastronomia boletaire. 

Amb una producció baixa, els preus dels bolets se situen a l’alça. En aquest sentit, Mercabarna estipula una tarifa alta en anys de sequera al voltant dels quinze euros el quilo de rovellons, com a exemplar de referència. L’any passat, la venda de rovellons es va situar en una mitjana d’onze euros el quilo, i l’any 21 en 9,4 euros el quilo. Dels últims anys, el del preu més alt ha estat el 2017, amb 15,3 euros el quilo i el més baix el 2014, amb un preu de 7,7 euros el quilo.