La cavalcada de Reis de Berga estrena l'espectacle 'La fàbrica dels regals'

El muntatge teatral mostrarà als nens i nenes com treballen els patges els dies previs a la Nit de Reis

Tindrà un durada de 15 minuts i se'n faran quatre funcions, la tarda del 5 de gener a la plaça de la Creu

D'esquerra a dreta: la regidora de Festes, Ermínia Altarriba, i Laura Corominas, directora escènica de l'espectacle

D'esquerra a dreta: la regidora de Festes, Ermínia Altarriba, i Laura Corominas, directora escènica de l'espectacle / Anna Costa

La cavalcada de Reis de Berga inclourà, com a novetat, la representació d'un espectacle. Es tracta d'un muntatge de 15 minuts de durada titulat 'La fàbrica dels regals' que donarà a conèixer com treballen els patges dels Reis de l'Orient per poder tenir els paquets a punt per a tots els nens i nenes.

L'espectacle es podrà veure la tarda del divendres 5 de gener a la plaça de la Creu. Se'n faran quatre funcions: 17.30 h, 18 h, 18.30 h i 19 h. És un muntatge ideat per Laura Corominas, a la direcció escènica, i Natàlia Urbieta a la direcció artística, muntatge i escenografia. Conduiran la història quatre personatges i comptarà amb la participació de set persones.

A més, en la representació de les 7 de la tarda, coincidint amb el pas dels Reis per la plaça de la Creu, Melcior, Gaspar i Baltasar baixaran de les carrosses, pujaran a l'escenari i intervindran en l'espectacle. Ho ha explicat Laura Corominas, que ha qualificat l'obra de "bonica i màgica. Pensem que pot complementar l'imaginari dels Reis que tots tenim, especialment els més petits".

La regidora de Festes, Ermínia Altarriba ha explicat que la iniciativa va sorgir de la necessitat de "generar interès i aportar més ritual, litúrgia i teatralitat a l’arribada de Ses Majestats".

Berga i Gironella comparteixen la iniciativa d'impulsar un espectacle relacionat amb els Reis de l'Orient i, per això han optimitzat recursos. Hi ha hagut una col·laboració tècnica i artística perquè les dues poblacions gaudeixin del muntatge: "Seran històries diferents, però sobre el mateix fil narratiu i compartiran personatges", ha comentat Laura Corominas. A Berga, la píndola teatral complementa la cavalcada de Reis, i a Gironella forma part de la programació del mercat de Nadal.  

Cavalcada sense canvis en el recorregut

La cavalcada de Berga farà el mateix recorregut que cada any. Sortirà a les 5 de la tarda de la plaça Gernika, seguirà pels carrers Pere II, Mestre Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz, Pere III, carretera de Sant Fruitós, carrer del Roser, plaça de la Creu, carrer Ciutat (o Major) i plaça Sant Pere.

A la plaça de la Creu els Reis Mags baixaran de les carrosses per formar part de l'espectacle 'La fàbrica dels regals'. A continuació, continuaran el recorregut pel carrer Major i fins a la plaça de Sant Pere, on els rebrà l'alcalde, els farà entrega de les claus per poder entrar a les cases a repartir paquets, faran l'adoració al pessebre i els discursos.

La cavalcada de Reis de Berga compta amb la participació d'un centenar de persones. Segons la regidora Ermínia Altarriba, "tenim una bona col·laboració, però si hi ha majors de 16 anys interessats a formar part de la comitiva reial seran benvinguts, encara són a temps d'apuntar-s'hi".

Els Reis Mags faran el recorregut per Berga amb les mateixes carrosses que els últims anys, tot i que s'hi han fet millores a nivell d'estètica i de complements, segons ha destacat la regidora.

Recollida de cartes per part dels patges

La setmana que ve faran parada a Berga els patges reials, perquè tots els nens i nenes puguin entregar les cartes. Serà el dimecres 27 de desembre. Arribaran a la plaça de Sant Joan a les 9.30h, on la comitiva serà rebuda per les autoritats locals i, posteriorment, desfilarà fins a l’Ajuntament de Berga amb l’acompanyament musical de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus. 

La recollida de les cartes es farà a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga de 10 a 13 h i de 16 a 20 h. Els infants que entreguin les cartes rebran un obsequi que forma part de la campanya de joguines sense gènere que impulsa l’àrea de Feminisme del consistori.