La Policia Local de Berga diu que és «al límit» per manca d’efectius

Agents es planten i no faran hores extres per cobrir la falta de personal amb les condicions actuals

Vehicles de la Policia Local davant de la seu de Berga

Vehicles de la Policia Local davant de la seu de Berga / Anna Costa

La Policia Local de Berga reclama solucions urgents per fer front a la manca de personal. «Hem arribat al límit», han expressat a Regió7 agents del cos policial. Comenten que no poden atendre a tots els serveis que es requereixen a Berga perquè la plantilla és curta, per això insisteixen en la necessitat d’ampliar-la: «Ho hem demanat molts cops a l’Ajuntament, i tot i que la resposta és que es convocaran noves places, de moment són promeses incomplertes», diuen. 

A la Policia Local de Berga són 2 caporals i 18 agents, a part del cap de la policia i dues persones administratives. Actualment, hi ha alguna baixa de llarga durada que no es pot cobrir perquè no hi ha borsa d’interins, amb la qual cosa molts agents acumulen nombroses hores extres que, segons denuncien, no les han cobrat des de l’estiu.

Per això estan disposats a plantar-se i no fer més hores extres si l’equip de govern (CUP i ERC) no els posa una solució sobre la taula: «No col·laborarem en la realització d’hores extres per cobrir la manca d’efectius ni en tot allò que no sigui d’obligat compliment per part del departament». Així ho han notificat al consistori.

Es queixen de pocs efectius i de la manca d’una estructura de comandaments «imprescindible », asseguren. Consideren que fa molt temps que estan amb unes condicions laborals «per sota dels estàndards d’altres cossos de policia local», havent de cobrir torns de treball amb hores extres, ampliar jornades i anul·lar festes de quadrant

Per als agents de la Policia Local de Berga la situació actual «és insostenible» a causa, diuen, d’una mala gestió per part de l’Ajuntament de Berga: «Fa falta un bon projecte de seguretat pública, dotant-lo de pressupost i de personal».

Servei deficient

La Policia Local reconeix que estar «sota mínims» comporta donar un servei deficient: «No podem donar resposta a tot el que convindria. Seria, per exemple, més presència policial a tots els barris perquè Berga no sigui un lloc insegur, com diuen les dades, o disposar del servei de grua». Ja fa mesos que Berga no disposa de servei de grua (no es va presentar cap empresa al concurs) per retirar cotxes aparcats davant de guals. 

Els agents lamenten no poder fer front a tots els requeriments. A banda d’atendre emergències de seguretat ciutadana, de trànsit i vitals de tota mena, s’ocupen «d’assistències socials que van més enllà de les competències policials», apunten. També es queixen de l’augment de serveis de patrulla unipersonal, «generant una situació d’inseguretat i de perill». Per primera vegada amb més de 100 anys d’història, remarquen, «s’han tancat les dependències policials unes hores privant dels serveis bàsics a la ciutadania per no disposar d’efectius disponibles».

La Policia Local de Berga està a disposició de la ciutat les 24 hores del dia i tot l’any. Durant la nit, la policia és qui dispensa atenció al ciutadà ja sigui per un problema domèstic, mèdic o d’altres tipus.

L’alcalde promet solucions: convocar noves places i pagar

L’alcalde de Berga i regidor de Governació, Ivan Sànchez, entén la reclamació de la Policia Local i comparteix que «interessa tenir més efectius a Berga». Assegura que en les properes setmanes sortirà la convocatòria de noves places, que permetrà incorporar un agent més al cos i disposar de borsa d’interins. Un cop fet aquest procés selectiu, se n’obrirà un altre per a dos caporals.

D’altra banda, segons Ivan Sànchez, les hores extres que els agents no han cobrat, «les pagarem aquest gener», assenyala.