Junts per Berga proposa augmentar les places de la residència Sant Bernabé i canviar d'edifici

Per al regidor Ferran Aymerich, ocupar l’hotel de la caserna «faria arribar a l’equilibri econòmic»

L'equip de govern de Berga , de la CUP i ERC, no tanca portes a estudiar la idea de Junts

Ple d'aquest dijous a l'Ajunament de Berga

Ple d'aquest dijous a l'Ajunament de Berga / Ajuntament de Berga

Junts per Berga obre un altre debat sobre la residència municipal Sant Bernabé i planteja un trasllat a l'hotel Berga Park per poder augmentar fins al centenar el nombre de places per a gent gran (actualment hi ha lloc per a una seixantena d'usuaris). Aquesta és la proposta que va posar sobre la taula al ple de dijous Junts, a l'oposició a l'Ajuntament de Berga.

L'argument del regidor Ferran Aymerich va ser que cal buscar la fórmula per arribar "a l'equilibri econòmic-financer" d'una residència que, segons va dir, "és tan deficitària perquè té massa pocs residents". Per a Aymerich, caldria "dimensionar la residència Sant Bernabé i ampliar-la per arribar a tenir entre 90 i 100 places, la qual cosa suposaria més places públiques de residència per a gent gran a la ciutat".

L'edifici actual no té espai per encabir més residents. D'aquí la proposta que planteja Junts de traslladar la residència al Berga Park, un edifici que està a pocs metres i que, segons va remarcar Aymerich, "té una capacitat per a una cinquantena d'habitacions, o sigui unes cent places, distribuïdes en dues plantes". Aymerich creu que "seria bo estudiar aquesta opció", conscient que actualment encara no s'ha resolt el litigi d'Inberga Tur (que inclou el Berga Park): "Està en una situació complicada a nivell administratiu i judicial, però si es resol positivament, l'Ajuntament en podria disposar", va apuntar.

Per a Junts, la viabilitat de la residència és un factor clau per al futur model de gestió: "Pensem que primer hem d'estudiar com fer viable la residència i després veure quina gestió volem". Si el dèficit és crònic, segons Aymerich, "no hi haurà cap gestor que es vulgui fer càrrec del centre" i "interessa trobar algú que gestioni la residència perquè s'ha demostrat que l'Ajuntament no pot fer-ho, no la sap gestionar", va assenyalar Ferran Aymerich.

L'equip de govern no tanca cap porta

L'equip de govern de Berga (CUP i ERC) es va mostrar receptiu a estudiar la proposta de Junts. Així ho va exposar l'alcalde, Ivan Sànchez, al ple: "Estem oberts a totes les propostes i en parlarem. De fet, el regidor del PSC Abel Garcia també havia plantejat en el seu moment aquesta opció de l'hotel Berga Park", va dir.

La regidora de Drets Socials de Berga, Andrea Corominas, també va assegurar que no tanquen cap porta: "tot és explorable i es pot valorar si és viable o no". Tot i això, es va mostrar reticent a convertir la Sant Bernabé en el què va denominar com a "macroresidència": "Si el Berga Park fos una solució, no ho seria amb la idea de macroresidència. Apostem per una atenció centrada en la persona, amb petites unitats de convivència". En aquest sentit, Andrea Corominas va apuntar que "augmentar places per disminuir costos està en entredit, perquè s'està demostrant que grans concentracions de gent no acaben sent eficaces per a l'atenció centrada en la persona".

El regidor de Junts Ferran Aymerich va respondre que no es referia a abaratir costos sinó "repartir les despeses fixes en més usuaris". I va defensar que disposar d'una trentena més de places per a gent gran "no suposaria cap massificació".