Empreses del polígon de la Valldan es plantegen canviar les cobertes d'amiant per plaques solars

Empresaris de la zona industrial de Berga escolten la recomanació de l'Ajuntament, que els vol facilitar la substitució de cobertes de fibrociment per teulades de fotovoltaiques

Reunió entre empresaris i Ajuntament de Berga, amb l'alcalde, Ivan Sànchez, i el regidor Moisès Masanas

Reunió entre empresaris i Ajuntament de Berga, amb l'alcalde, Ivan Sànchez, i el regidor Moisès Masanas / ACEB

Redacció

L’Ajuntament de Berga vol facilitar la substitució de cobertes d’amiant a les empreses del polígon de la Valldan i incentivar la instal·lació de plaques solars per aconseguir el màxim benefici i rendiment.

L’Associació del Polígon de la Valldan de Berga va celebrar dissabte la junta general de socis, amb la participació d’una vintena de persones, i l'assistència del president de l'ACEB (Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà), Josep Maria Serarols. També hi van ser l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i el regidor de Polígon Industrial, Moisès Masanas, que va anunciar les accions que hi ha previstes al polígon. Una de les voluntats és facilitar als empresaris la renovació de les cobertes amb amiant, tal com marca la llei. Una mesura que es plantegen empresaris del polígon i que estudiaran.

Moisès Masanas va detallar als empresaris el procés que s'ha de seguir i les subvencions que hi ha disponibles, amb l’objectiu de fer facilitar-los els tràmits. També va exposar els avantatges de substituir les teulades actuals per cobertes de fotovoltaiques, així com les línies de subvenció existents. En els pròxims dies, tècnics de l’Ajuntament de Berga es posaran en contacte amb els interessats i es farà una reunió executiva per tractar aquests i d’altres temes.

Comunitat energètica i altres accions

Per altra banda, s’ha contractat una empresa per estudiar la possibilitat de crear una comunitat energètica al polígon de la Valldan o una plataforma d’autoconsum compartit segons els interessos dels mateixos empresaris i associats. Aquesta empresa està treballant per determinar quina és la millor solució.

Paral·lelament, els representants de l'equip de govern de Berga (CUP i ERC) van explicar en la junta general de socis que s’augmentaran les hores de la brigada de jardineria del Taller Coloma per treballar al polígon. A més, s'inclouran els carrers del polígon en el nou contracte de la neteja viària que és previst que es tregui aviat a concurs. Una altra acció al polígon serà detectar els problemes de barreja d’aigües pluvials amb aigües brutes per demanar a les empreses responsables que actuïn.

El regidor Moisès Masanas va anunciar la nova convocatòria del pla de millora de polígons de la Diputació de Barcelona, a la qual l’Ajuntament de Berga es presentarà per aconseguir una nova subvenció i continuar les obres de renovació iniciades fa uns anys en una primera fase.

La millora de la carretera de Sant Llorenç i el seu pas pel polígon, cada vegada més utilitzada de manera habitual, és un altre tema que el consistori va plantejar als socis. El govern de Berga pretén actuar-hi per garantir la seguretat del trànsit i assegurar el pas correcte de camions.

L'Associació del Polígon de la Valldan va aprofitar la reunió de dissabte per plantejar algunes problemàtiques als responsables municipals, així com més dedicació del govern cap a les instal·lacions del polígon. Entre les demandes dels empresaris, destaca la instal·lació de càmeres per la millora de la seguretat i pacificar el trànsit i la velocitat en alguns punts del polígon.