Intentar nedar aquí dins és més xocant que veure Karina a ‘Gran hermano VIP’. És una micropiscina de tot just 8 metres de diàmetre. 74 centímetres de profunditat. Ensopegues amb el fons a cada braçada, a l’estil Gandalf a casa d’un hòbbit. Dues voltes i ja et sents l’orca d’‘Allibereu Willy’. Aquesta és la idea. «És una manera de reivindicar la llibertat dels cetacis», justifica l’Alberto. Ell fa voltes a l’aigua. És el nou repte solidari de l’home de les aigües. «Intentar viure en primera persona aquest captiveri». Serà el seu tercer rècord Guiness, espera: estarà nedant 24 hores seguides en cercles com si fos un dofí o una orca en captivitat

«Nedo i ajudo», es resumeix a Instagram. Fa uns vuit anys que l’Alberto va començar a fer braçades solidàries. «A intentar donar sentit a les meves braçades», apunta. És la cara visible de l’organització sense ànim de lucre #unretounavida. «A cada repte intentes ajudar una associació diferent», detalla. «Sempre he dit que granet a granet es fa una muntanya». Porta recaptats més de 100.000 euros des del 2018.  

«Ho has pensat bé?», li pregunten des de fa dies. «Aquestes coses –respon– millor no pensar-les». Es passarà 24 hores nedant en el mateix sentit per una minipiscina que tot just cobreix fins als genolls. L’ultranedador no triga ni 15 segons a completar una volta. L’objectiu? «Sobretot conscienciar –respon l’Alberto–. Espanya és el país europeu amb més cetacis en captivitat. Més de 100». Les dades les va airejar aquest any l’organització World Animal Protection. El rècord pretén donar visibilitat a l’associació Océanos de Vida Libre i al seu projecte ‘Dofins lliures’. El seu lema: ‘Que el seu somriure no t’enganyi’

 El repte va començar aquest dijous a les 18 hores. Serà un rècord mundial amb vistes: la micropiscina és la de Cala Morisca, el mirador, al Garraf (Barcelona); és una bassa, en realitat. Recull l’aigua directament del mar, així que de nit la temperatura podria baixar, calcula l’Alberto, fins als 15 graus. 

El nedador podrà descansar una hora i 10 minuts en 24 hores. El que dicten els Guinness. Menjarà i beurà nedant d’esquena. Que com aguantarà? «Soc molt tossut –s’encongeix d’espatlles–. Però molt és molt», confessa. Quan va fer les 30 hores contra corrent, el rècord mundial estava en 25. «Amb 25 hores i un minut ja ho hauria aconseguit». Però no va parar. «M’he marcat 30 hores –es va dir– i acabaré les 30 hores». 

Pot anar qui vulgui a veure’l patir-nedar. «Menys tirar-se a la piscina, feu el que vulgueu», convida l’Alberto. Es recomana enviar-hi correu, que l’espai és limitat: info@oceanosdevidalibre.org. Corre a compte del local aigua, refrescos, cervesa i pica-pica vegà

Aquest divendres a les 18 hores hi haurà celebració –s’espera– amb ‘dj’. «L’adjudicador de Guinnes serà allà amb el diploma ja preparat», avança l’Alberto. Segons surti de l’aigua haurà batut un nou rècord mundial: el més gran nombre d’hores nedant en cercle. Hauran de comprovar a posteriori si ha batut un segon Guinness: el més gran nombre de quilòmetres nedant en cercle. «Ens han fabricat una estructura a sis metres d’altura de la piscina i allà posaran una càmera que em gravarà les 24 hores», avança l’ultranedador. Així en calcularan els quilòmetres i confirmaran el rècord. «Espero complir-los tots dos», assumeix l’Alberto. El creus. ¿El primer que farà quan ho aconsegueixi? «Una revisió», riu. «i agrair. Que m’he d’asseure en una cadira i agrair-ho assegut? Doncs ho agrairé assegut».

Amb quatre Guinness es continuarà tirant a la piscina, sí. Per què? «No ho sé. És necessitat –s’encongeix d’espatlles–. Vivim en un estrès continu. Jo treballo en el transport públic, saludo 400 persones cada dia i em responen 20 –esbufega–. I quan em tiro a l’aigua, tot això se’n va fora».  

Encara té una macrogesta en tasques pendents: seguir els passos de l’explorador Nacho Dean, la primera persona que va unir els cinc continents creuant els estrets nedant. «Això he de fer-ho alguna vegada en la meva vida –esbufega–. Però són projectes grans, és complicat per a treballadors mileuristes». El secret per no defallir? «Tenir projectes al cap –respon d’una tirada–. Sempre. Independentment de l’edat. M’he creuat amb nedadors fent l’estret de Gibraltar amb 70 anys».