Què és la filosofia delulu que s'ha fet viral a Tiktok

Alguns creadors de continguts recomanen als joves que s'inventin una personalitat per recuperar la il·lusió

El risc de caure en una realitat distorsionada, però, són alts

La filosofia delulu s'ha fet viral a Tiktok

La filosofia delulu s'ha fet viral a Tiktok / ARXIU

Eduardo Calle

La barrera entre la realitat i la ficció es dilueix amb el passat de les generacions. Entre els joves d'ara, n'hi comença a haver uns quants que, davant la precarietat i la decadència actual, s'han fet adeptes i defensors d'una filosofia basada en l'evasió. Es coneix com a 'delulu', de l'anglès 'delusional' (il·lusori), una mentalitat que consisteix en adoptar una personalitat inventada.

El terme prové de la cultura del K-pop, gènere musical coreà que desferma passions a tot el país asiàtic. El fanatisme desmesurat d'algunes persones cap als seus artistes favorits els duu a crear fantasies on són amics o mantenen una relació amorosa amb el cantant. I, amb la influència de les xarxes socials pel mig, aquesta actitud s'ha traslladat de forma invasiva també a l'entorn digital, on diversos usuaris recomanen adquirir el 'del·lulu' com a forma de vida.

El vídeo publicat sobre aquest tema i amb més difusió fins ara és el va compartir Moses Wong, un creador de contingut que recomana aquesta filosofia a la Generació Z: "En aquesta generació, crec que ser 'delusional' és un factor clau per ser feliç" , afirma al clip publicat fa mesos a TikTok, que ja supera els 25 milions de visualitzacions.

@moseswck

Here’s your solution to be happy in 2024

♬ original sound - Moses Wong

Tot i que, a priori, imaginar una realitat paral·lela on res és impossible pot semblar una pràctica inofensiva i fins i tot saludable. Però dur-la al límit pot desdibuixar els límits de la ficció i tornar-se en contra de qui la practica. En certa mesura la filosofia dels somiadors 'delulu' no és perjudicial –i fins i tot pot suposar una injecció de positivisme i confiança–, però quan comporta una distorsió de la realitat pot dur directament a la irracionalitat.

TEMES