Vostè ha creat una empresa que només fa servir residus reciclats per fabricar les seves peces. Quin estalvi suposa en matèries primeres?

Quan fem servir cotó 100% reciclat, s'estalvia el 94% d'aigua, ni més ni menys. Fins i tot si fem servir la meitat de cotó reciclat i la meitat de cotó orgànic, s'estalvia un 62% d'aigua. Hem confeccionat uniformes per a una companyia que té 5.000 botigues a tot el món, i així hem evitat el consum de centenars de milers de milions de litres d'aigua. D'aquesta manera, evitem que se segueixin talant boscos per fer noves plantacions. El que cal fer és comprar d'una altra manera: no pot ser que cada any ens comprem una samarreta nova i la llencem l'endemà. Si fem això, no hi haurà prou superfície per plantar més cotó ni prou aigua per mantenir les plantacions. Però la nostra empresa també estalvia en emissions de CO2 i altres gasos tòxics, així com productes químics.

Ha entrat el sector tèxtil i de la moda en una mena de bogeria consumista?

Cal canviar el model. Aquesta tendència del compro-llenço-compro-llenço, amb una promoció rere l'altra, amb el Black Friday... perquè la gent compri sense parar és un autèntic drama.

Creu que hi ha possibilitat de canviar el model? Les empreses guanyen molt amb aquest sistema d'un sol ús...

Depèn de nosaltres. Aquest model funciona perquè el consumidor vol que funcioni. Si nosaltres decidim que no segueixi així, no hi seguirà.

És viable econòmicament una empresa com la seva, que fa servir xarxes velles, cotó reciclat, plàstic o pneumàtics usats per fer roba i sabates?

Després de cinc anys en funcionament, el 2019 hem aconseguit ser rendibles per fi. Tenim una facturació de 18 milions d'euros. És important que sorgeixi una nova generació

de compa-nyies que demostrin que es poden fer les coses d'una altra manera. Una samarreta pot estar provocant abocaments químics en un riu o pot estar reciclant plàstics recollits del fons del mar.

A Espanya la seva empresa mobilitza 3.300 pescadors que li porten els plàstics que recullen i després fabrica roba. I ara vol involucrar diversos països mediterranis en el mateix ...

Sí, volem implicar pescadors de deu països diferents per convertir aquesta activitat en el procés més gran de neteja del mar Mediterrani.