Un enorme iceberg s'ha desprès del costat occidental de la plataforma de gel de Ronne, en el mar de Weddell, a l'Antàrtida. Sobrenomenat A-76, mesura al voltant de 4.320 quilòmetres quadrats, la qual cosa ho converteix en l'iceberg més gran del món en l'actualitat. Amb tot, el recentment desaparegut A68, que es va esqueixar del front de gel Larsen a la Península Antàrtica el 2017, va arribar a mesurar 6.000 quilòmetres quadrats.

Vist en imatges recents capturades per la missió Copernicus Sentinel-1, l'iceberg mesura al voltant de 170 quilòmetres de llarg i 25 quilòmetres d'ample, i és una mica més gran que l'illa de Mallorca, informa l'ESA.

Al mar de Weddell

L'enormitat de l'iceberg el converteix en el més gran del món, arrabassant-li el primer lloc a l'iceberg A-32A (aproximadament 3.880 quilòmetres quadrats de grandària) que també es troba en el mar de Weddell. En comparació, l'iceberg A-74 que es va desprendre de la plataforma de gel Brunt al febrer a principis d'enguany tenia només 1.270 quilòmetres quadrats.

L'iceberg va ser detectat pel British Antarctic Survey i confirmat pel Centre Nacional de Gel dels EUA. Utilitzant imatges de Copernicus Sentinel-1. La missió Sentinel-1 consta de dos satèl·lits en òrbita polar que es basen en imatges de radar d'obertura sintètica de banda C, que retornen dades independentment de si és de dia o de nit, la qual cosa permet veure regions remotes com l'Antàrtida durant tot l'any.

Els icebergs es nomenen tradicionalment a partir del quadrant antàrtic en el qual van ser albirats originalment, després un número seqüencial, després, si l'iceberg es trenca, una lletra seqüencial.