La rifa del Nen s’oblida de la regió central després d’una dècada prodigiosa

Les engrunes que ha deixat el sorteig de Reis d’enguany al territori contrasten amb la freqüència de premis acumulats des del 2014, de quasi 6 milions d’euros

Algunes de les portades de Regió7 que reflexen el munt de premis donats

Algunes de les portades de Regió7 que reflexen el munt de premis donats / SÍLVIA BELMONT

Jordi Escudé

Només algunes engrunes. És el que ha repartit enguany el Sorteig Extraordinari de la Loteria del Nen al conjunt de les comarques centrals, que s’han hagut de conformar amb premis menors i terminacions tret de casos particulars en què s’hagués adquirit algun número afortunat de fora del territori. Amb aquest, ja són dos anys seguits d’escassetat d’un sorteig, el de Reis, que sol ser molt generós en aquest territori per la quantitat de vegades que hi ha deixat algun premi. . En set ocasions al llarg de l’última dècada ha donat com a mínim 5.725.000 euros en premis grossos, i si bé la rifa de Nadal hi ha aportat quantitats molt majors, no acostuma a tocar amb tanta freqüència en aquest territori.

El sorteig d’aquest dissabte ha deixat prop de 800 milions a Catalunya, entre un primer i un tercer premis molt repartits, també en el conjunt de l’estat, mentre que el segon ha caigut íntegrament a la localitat madrilenya de Móstoles. En canvi, a les administracions de les comarques centrals no hi ha deixat ni tan sols un dècim afortunat amb algun dels premis majors. Una situació que contrasta amb la bona ratxa que es va iniciar just ara fa deu anys, amb els 750.000 euros que deixaven a Puigcerdà deu dècims d’un segon premi venuts a l’única administració de la vila. Era l’inici d’uns anys prodigiosos amb premis del Nen a la regió central, on set dels onze sortejos que s’han fet des d’aleshores el dia de Reis, hi han deixat fortunes considerables.

La mateixa administració de Puigcerdà tornaria a ser la gran afortunada del territori l’any següent, i justament ho feia amb la mateixa quantitat de diners, novament amb deu dècims també del segon premi. I encara hi hauria dos anys seguits més de bona sort. El 6 de gener del 2016 arribava a l’administració número 1 de Sant Vicenç de Castellet, a través d’un sol dècim venut per màquina, però que hi deixava 200.000 euros perquè corresponia al primer premi. A més, queia al Bages Sud just quinze dies després que part d’un segon premi de la Grossa de Nadal deixés 10,3 milions d’euros al Pont de Vilomara. I el 2017, hi va haver una pluja de diners per partida doble, amb el número 95379, corresponent al segon premi, que va deixar 750.000 euros a Moià amb deu dècims venuts a l’administració del poble, i 75.000 a l’administració número 9 de Manresa, en aquest cas amb una sola butlleta.

Dos milions a Vilanova

Després de quatre anys seguits amb premis grans, el 2018 la rifa de Reis feia un parèntesi i abandonava les comarques centrals fins al 2020, en què hi deixaria caure la pluja més forta de diners de tota dècada al territori. Eren 2 milions d’euros amb deu dècims del primer premi venuts a l’administració número 1 de Vilanova del Camí. Un sorteig que també esquitxava Artés, en aquest cas amb un dècim expedit per màquina a l’estanc del carrer Barquera, que va repartir 75.000 euros.

Sallent va ser el següent municipi que va arreplegar diners del Nen encara en plena pandèmia. Eren com a mínim 600.000 euros del primer premi de la rifa del 2021, que es repartia amb números venuts a l’administració de la plaça de la Pau, i almenys amb un altre dècim sortit de la terminal del punt de venda que hi ha situat al carrer de’n Sendra, si bé no va transcendir la quantitat exacta de butlletes repartides.

Un segon a quatre administracions

L’última vegada que el sorteig de Reis ha portat premis grossos a les comarques centrals va ser el 2022, i en aquest cas amb la sort repartida entre quatre administracions. Va ser amb el número 44469, corresponent al segon premi del sorteig, que va repartir 300.000 euros en quatre dècims a l’administració la Fortuna de Manresa, i un sol dècim (valorat en 75.000 euros) a les administracions de Sant Fruitós, Puig-reig, i Montserrat de Manresa, situada a les instal·lacions del centre comercial dels Trullols.