"Per a ERC, Endavant Cerdanya és un altre partit", així de contundent es va mostrar ahir la presidenta regional per a l'Alt Pirineu d'ERC, la regidora d'Alp, Judit Sanmartí. Les llargues converses per crear la plataforma de concentració de forces independentistes i independents no s'han acabat traduint en la fórmula d'Acord Municipal (AM) que ERC sí que avala en altres municipis i, per tant, la formació republicana no s'hi sent representada. Sanmartí es va mostrar decebuda perquè les negociacions no hagin permès arribar a un acord satisfactori per al partit i que es trenqui així la dinàmica guanyadora que ha tingut ERC a la Cerdanya els últims anys. La presidenta regional d'ERC va remarcar que "ho hem intentat de totes les maneres, fins i tot en Joan Carretero hi estava d'acord, però al final la confrontació de dos interessos diferents ha fet impossible l'acord". Sanmartí va explicar que "a ERC ens era igual el nom del partit, però sempre que fos sota la fórmula d'Acord Municipal que fa computar els vots per a ERC al Consell Comarcal i a la Diputació, però no ha estat possible".

Amb unes eleccions amb els actuals alcaldes d'ERC dels dos municipis més grans per a un altre partit, la formació republicana es pot veure abocada a ser residual a la comarca i, per tant, al Consell Comarcal. En aquest sentit, Sanmartí va avisar que ERC no ha dit l'última paraula: "farem llistes a tots els municipis on puguem perquè de gent en tenim segur... i tant a CiU com a ells els caldrà algú per pactar al Consell Comarcal".

Sobre la situació personal de Planella, Sanmartí va avisar que "el partit ja ha demostrat en anteriors ocasions que no permet dobles militàncies"i per tant va donar per fet que se li obrirà un expedient perquè l'abandoni.