Pràcticament no ho sabia ningú. Tan sols els escaladors que les veien des de les alçades quan es penjaven dels cingles de Sant Honorat, a Peramola. Allà baix, entre els matolls i les roques, reposaven des del 1985 sis rentadores que l'empresa Zanussi havia llençat des del capdamunt del penya-segat en el rodatge d'un anunci.

Trenta-tres anys després, l'empresa sueca Electrolux, matriu de Zanussi, ha retirat la ferralla dels sis electrodomèstics a través de la catalana especialitzada en treballs en alçada DesCat, del grup Vilà Vila. L'entorn finalment ha quedat net i els aparells han estat traslladats a un centre de desballestament a Artés, seguint la consciència ecològica del 2018.

L'any 1985 Zanussi va rodar a la serra de Sant Honorat part d'un anunci en el qual volia demostrar que les seves rentadores no tremolaven. Un aparell d'una altra marca sí que ho feia i, contràriament al de Zanussi, s'anava acostant a un penya-segat fins a estimbar-se. L'espot va ser molt vist a l'època per l'impacte visual d'una rentadora caient a plom i destrossant-se contra les roques. Una vegada rodat l'anunci, els equips de rodatge van marxar deixant abandonats els aparells a l'espai natural de l'Alt Urgell. Eren els primers anys posteriors al franquisme i la mentalitat mediambiental era tan sols una referència de latituds europees més al nord.

L'any passat l'escalador Jordi Ceballos es va posar en contacte amb la central d'Electrolux a Suècia per exposar-los el cas. La companyia es va mobilitzar fins que fa unes setmanes un helicòpter va recollir el material. Ceballos ha explicat a través de les xarxes socials que «la predisposició de Grup Electrolux va ser total, no van dubtar ni un moment que traurien com fos les rentadores d'allà, però ens demanaven si us plau ajuda per trobar-les, ja que no tenien ni idea d'on eren, ni de com accedir-hi. La reacció d'Electrolux va ser exemplar».

Els responsables de l'operació de l'empresa DesCat han explicat que un equip d'operaris ha hagut de recórrer un trajecte a peu de dues hores per localitzar les restes dels aparells i posteriorment traslladar-los manualment fins a un punt on poguessin ser embolcallats i remuntats amb un helicòpter. Les rentadores estaven escampades unes de les altres en distàncies que suposaven una hora més de camí. L'helicòpter va carregar la ferralla en un contenidor de 15 metres cúbics per activar l'última part de l'operació, la del trasllat a la planta d'Artés.