El Grup de Recerca de Cerda-nya (GRC) ha convocat per a avui l'acte d'homenatge del que va ser arqueòleg i director del Museu Cerdà de Puigcerdà, Oriol Mercadal, traspassat el desembre de l'any passat.

En col·laboració amb amics, familiars i col·legues de professió del mateix Mercadal, l'entitat ha dissenyat un acte obert en què tothom podrà fer les aportacions que desitgi. L'acte es fa en el marc de les III Jornades d'Estudis Comarcals de la Cerdanya Memorial Oriol Mercadal, que van començar ahir. L'acte d'homenatge a Mercadal, que s'iniciarà a les 11 del matí a la sala d'actes del Museu Cerdà, que va dirigir des de la seva fundació, es dividirà en dues parts. En la primera, familiars, amics i antics companys de feina de l'arqueòleg i historiadors llegiran textos en record de la seva tasca i tarannà personal. És previst que hi participin no tan sols familiars i amics sinó que també bona part del món cultural i intel·lectual del Pirineu i de l'àmbit acadèmic amb qui Mercadal va compartir projectes.

La segona part la protagonitzarà la música coral, a la qual Mercadal era un gran aficionat. Així, a l'acte hi actuarà el Conjunt Vocal i Consonant, que ell mateix va crear, el cor la Capella de Santa Maria i amics i parents que li volen dedicar una actuació. L'homenatge també inclourà la lectura, entre d'altres, d'un article escrit per l'arqueòleg Oriol Olesti publicat en l'últim número de la revista científica Querol sobre la trajectòria de Mercadal.

Pel que fa a la tercera edició de les Jornades d'Estudis Comarcals convocades també pel Grup de Recerca de Cerdanya, del qual també va ser fundador Mercadal, es van celebrar a la sala de convencions del Museu durant tot el dia d'ahir amb la lectura d'una trentena de ponències i l'organització de diversos debats. Al llarg de la jornada s'hi van presentar, entre d'altres, els estudis «Les Tutes de Menús (Béixec, Montellà i Martinet): una nova cova sepulcral a Cerdanya», «Darreres novetats sobre el neolític i l'edat del bronze a la Cerdanya i l'Alt Urgell: les Tutes de Menús, la cova de les Encantades i les coves d'Olopte», «Avanç de l'estudi del dipòsit de bronzes de la Colomina de Bor (Bellver de Cerdanya)», «Safareigs i abeuradors a Cerdanya» i «Estudi Epidemiològic de la població de Puigcerdà 1880-1900».